Аптеките в област Ямбол ще затворят врати за своите пациенти на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
Точно в 14:30 часа фармацевтите ще излязат с бели престилки на протест пред сградата на РЗОК-Ямбол. Протестът е подкрепен от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.
 
Причината за недоволството е, че промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите, а именно: болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а пък аптекарите ще получат една част от предвидената такса.
Припомняме, че аргументите на Касата за нормативните промени  бяха , че са направени в интерес на пациента – за комплексна терапия, добавяне на нови медикаменти към нея и пр., но фармацевтите не ги смятат за  целесъобразни. Те не са инициирали нито промяната в реинбурсацията на  медикаментите за сърдечносъдови заболявания през април, нито са искали  цитираното „раздробяване“  на рецептите в свой интерес. Аптеките бяха поставени пред свършен факт от Надзора на Касата.
По тази причина според тях обвиненията са неоснователни, а готвените промени не са в полза  не само на пациентите, но и на лекарите.

Проблемите на Касата с преразход на средствата също не е инспириран от аптекарите, но те ще бъдат потърпевши. Много от тях ще прекратят договорите си с фонда поради липса на финансова обезпеченост за извършваната дейност, предвид факта, че на лекарствата, отпускани по НЗОК, аптеките нямат право да поставят надценка.

Това  ще  затрудни достъпа на пациентите до лекарства, особено за тези, живеещи в малки населени места и ще настъпи невъзможност за изпълнение на предписаната терапия навреме.
 
„С този протест фармацевтите от гр. Ямбол , както и всички други, които ще ги подкрепят от страната, изразяват своята професионална позиция “, се казва в отворено писмо до медиите.
 
Към протеста ще се присъединят и фармацевти от областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Добрич, София, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе и други.