8 от общо 29 болници, които са купували онкологичното лекарство Пеметрексед през миналата година, са заплащали за него най-високата възможна цена от 1063 лв. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националната здравноосигурителна каса, в които представят общия брой на лечебните заведения, закупували медикамента в периода януариноември 2019 г.

Това е лекарството, за което преди седмица шефът на касата д-р Дечо Дечев обяви, че има 7 кратно разминаваме в цените, по които здравноосигурителният фонд го плаща на частни и на държавни и общински болници. Тези 8 лечебни заведения са именно частни. Сред тях обаче има и такива, които са купували Пеметрексед на един производител на 1063, 03 лв., а на други на цени между 162 и и 846 лв. Освен това не и всички частни болници винаги са го купували на пределната възможна цена, пише "24 часа".

5 са производителите на лекарства с активно вещество Pemetrexed, регистрирани у нас - Accord, Alvogen, Heaton, Sandoz и Actavis. Данните, които са дадени от касата пък, касаят медикаментите с една и съща лекарствена форма от 500 мг. От всичките 29 болници, 9 са държавни, 10 частни, 9 общински и ВМА, която е към Министерство на отбраната. Частните болници са МБАЛ „Парк хоспитал“, МБАЛ "Авис Медика", МБАЛ "Дева Мария", МБАЛ за женско здраве "Надежда", МБАЛ "Сердика", МБАЛ "Софиямед", МБАЛ "Токуда болница", МБАЛ "Уни Хоспитал", МБАЛ "Централ онко хоспитал" и УМБАЛ "Пълмед".

Двете частни болници, закупувала Пеметрексед на по-ниска цена от 1063 лв. са МБАЛ "Централ онко хоспитал" ООД и МБАЛ "Авис Медика". Според данните първата е договорила лекарството за 797,27 лв., като е използвала медикамента на Sandoz, а втората е закупувала медикамента на стойност 846 лв., като е използвала този на Alvogen и Actavis.

Прави впечатление обаче, че МБАЛ "Уни Хоспитал" е купувала продуктите на Actavis и Accord на 1063 лв., а на Sandoz на 284.39 лв. Подобно е и положението при Токуда, където медикаментът на Sandoz е купуван на максималната пределна цена, а този на Alvogen за 425,22 лв. В болница "Надежда" са купували Пеметрексед на Sandoz на стойност 1063 лв., а на Heaton за 664,39 лв.

Най-драстична разлика се открива при МБАЛ Дева Мария, където лекарството на Alvogen е договорено на максимално допустимата от 1063 лв., а това на Actavis е купувано за 162,8 лв. О

бщинските болници са комплексните онкологични центрове е Бургас, Велико Търново, Враца, Русе, Пловдив, Шумен, както и специализираните онкологични болници "Св. Мина" в Благоевград, в София и в Хасково. В тях са доставяни медикаменти от четирима производители, с изключение на Alvogen, а цените, на които са купувани лекарствата са между 117,84 и 444 лв. Държавните болници са КОЦ Стара Загора, МБАЛ "Света Марина" , Варна, СБАЛОЗ – София област, СБАЛОЗ Д-р Марко Антонов Марков,Варна, УМБАЛ "Св. Иван Рилски", УМБАЛ "СветиГеорги", Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна-Исул", УМБАЛ-Плевен и УСБАЛ по онкология. Ценовият диапазон при тях е 118,56 до 240 лв. Във ВМА пък са ползвали Пеметрексед на Accord и Alvogen, който бил закупуван съответно на цени от 202,32 и 240 лв.

Пловдивската УМБАЛ „Пълмед”: Твърдението, че болницата „източва касата", е спекулацияОбщият разход на армисарте за цялата 2019 г. е 21 флакона, при това потребление не е възможно да се постигнат ниски цени на доставка, посочват от болницата

Пловдивската МБАЛ "Парк Хоспитал": Никой от съсобствениците на болницата няма връзка с лекарствения браншЧувстваме се отговорни само пред болните, които лекуваме, посочват от лечебното заведение