Предлагаме ви три изкушаващи свежи предложения, с които да разнообразите менюто си в топлите дни. Глътка свежест и разчупен вкус, защо не? Топлото време върви ръка за ръка с по-леки храни, все по-често хапваме салати, а рано или късно идва моментът, в които искаме нещо различно.
Първото ни предложение е Мексиканска салата. Тя е в ярки цветове, приготвя се бързо, какво и останалите две, и също така може да бъде идеална гарнитура месо на барбекю.
Мексиканска салата
Продукти за 4-6 порции:
2 кочана царевица или 300 г замразена царевица
1 с.л. зехтин
400 г консерва червен боб, изплакнат и оцеден
Настърганата кора на 1 лайм, сокът на 2
1 помело или 2 грейпфрута почистени от корите и ципите, на парченца
1 салта „Ромейн” или айсберг
листата на връзка кориандър, накълцан на едро
1 червена чушка, почистена от семената ситно накълцана
Приготвяне:
1. Ако използвате прясна царевица, сварете я и изрежете зърната. Ако е замразена, пригответе я според указанията на опаковката.
2. Загрейте тиган на умерен огън и сипете зехтина. Добавете царевицата и я запържете за 3-5 минути, като разбърквате от време на време, докато започне да пука и почернява на места. Оставете я да се охлади.
3. След като царевицата изстине, смесете я в голяма купа заедно с останалите съставки, подправете на вкус и сервирайте.
Салата от сьомга и авокадо
Продукти за 4 порции:
1 авокадо на филийки
Сокът на 1 лимон
100 г кресон
1 малка глава червен лук, нарязана на тънки шайби
4 филета топло пушена сьомга, накъсани
2 с.л. зехтин
4 ч.л. дижонска горчица
Приготвяне:
1. Разбъркайте леко резените авокадо с лимоновия сок, сложете ги в купа сложете кресона и лука
2. Разбъркайте и сложете салатата в 4 чинии, Отгоре поставете сьомгата.
3. Смесете зехтина и горчицата с останалия лимонов сок и поръсете отгове.
Салата със скариди
Продукти за 4 порции:
35 г фъстъци
1 скилидка чесън, счукана
2 ч.л. фина кристална захар
2 с.л. сок от лайм
1 с.л. рибен сос
600 г. зелени или твърди червени домати, нарязани на шайби
300 г кралски скариди, сварени и обелени
3 глави лук, нарязан на шайби
шепа листа босилек
шепа листа кориандър
шепа листа джоджен
Приготвяне:
1. Запечете фъстъците до златисто в тиган на умерен огън, като разбърквате често. Оставете ги да се огладят, след което ги накълцайте на едро.
2. За дресинга разбъркайте чесъна, захарта, сока от лайм и рибения сос в голяма купа.
3. Когато захарта се разтвори, добавете доматите, скаридите, лука и свежите билки и разбъркайте.
4. Прехвърлете в чиниите и поръсете с фъстъците.
3 десерта, в които ще се влюбитеВижте как да си ги приготвите
3 десерта с банан, от които ще си оближете пръститеБързо, лесно, вкусно
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?