Заболеваемостта от COVID-19 в Пловдивска област тръгна нагоре. Само за седмица броят на новозаразените е скочил с 26,4%. Към днешна дата заболеваемостта на 14-дневна база достига 115 на 100 000 души. По данни на Регионалната здравна инспекция най-много нови случаи са регистрирани в Брезово, Стамболийски, Пловдив-град и Перущица. Най-спокойна е ситуацията в Кричим, Лъки, Садово и Сопот.

Ръст на заболелите се наблюдава и на национално ниво, като само за денонощие той е 7.65 на сто. От днес София-град влиза в червената зона със заболеваемост от 257 на 100 000 души.

На този фон от Здравното министерство удължиха противоепидемичните мерки в страната, които остават в сила до 12 октомври. Удължените мерки предвиждат задължително носене на предпазни маски в лечебните заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Всички хора, които не са от едно семейство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м. Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имат ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябва да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести.

В имунизационния кабинет на РЗИ-Пловдив пък вече се поставят адаптирани ваксини срещу варианта Омикрон. Те са само за бустерна доза. Желаещите да се имунизират може да избират между препаратите на "Пфайзер" и "Модерна". Ваксините са предназначени само лица над 12-годишна възраст, които са ваксинирани с първична имунизация и са изминали 3 месеца от датата на последната поставена доза, или приложената им първа бустерна.

Както TrafficNews вече съобщи, заедно с нарастващите случаи на COVID-19 в момента в Пловдив върлуват и сезонни вируси. Пациенти със силни болки в гърлото, хрема, отпадналост и температура пълнят кабинетите на личните лекари в града.

Кентавър или есенен вирус? Пловдивчани с висока температура и болки в гърлото пълнят лекарските кабинетиРазболяват се цели семейства