Първите есенни дни напълниха кабинетите на личните лекари в Пловдив. Пациентите масово се оплакват от силни болки в гърлото, хрема, отпадналост и температура. Тя често е между 37.5 и 38 градуса и продължава три-четири дни, понякога придружена и с болки по цялото тяло. При част от пациентите се наблюдава и кашлица, отбелязват джипитата. От вируса се разболяват както деца, възрастни, така и цели семейства. Той засяга и бременни жени.

„От няколко дни сме болни цялото семейство – двамата със съпруга ми и 4-годишната ни дъщеря. Първо се разболя детето. Три дни вдигаше температура над 38.5 градуса. След това температурата спадна, но се появи хрема и ларингит”, разказа пред TrafficNews Мария Попова, която чакаше пред кабинета на личния си лекар във Второ ДКЦ. Жената обясни, че тя и съпругът й се чувстват много отпаднали. „От вчера той не може да стане от леглото. Мен ме боли гърлото, трудно преглъщам”, допълни жената.

Според медиците симптомите наподобявят тези на актуалния вариант на Омикрон – Кентавър. Единствено бърз антигенен тест може да даде яснота дали става въпрос за COVID-19. Масово обаче хората отказват да се тестват, за да избегнат карантината.

Лечението е с препарати, понижаващи температурата, витамини, капки за нос. Съветът на специалистите е да се приемат много течности – чайове и лимони с мед. Болният да си остане задължително вкъщи за няколко дни и да се изолира от останалите членове на семейството. Ако става въпрос за Кентавър, трябва да се пият и кръворазреждащи.

Специалистите успокояват, че този вариант протича по-леко от Омикрон. Безпокойство обаче буди фактът, че успява да заобиколи имунния отговор. Тоест, хора, които вече са преболедували друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразят с този нов подвариант. Също така заразяването при него стана много по-лесно. Съветът е възрастните и хроничноболни да си поставят бустерна доза от ваксината срещу COVID-19. Вече препаратите и на Pfizer, и Moderna са адаптирани и насочени към повече от един щам.