Практически всичко може да бъде принтирано, а 3D принтирането е по-старо от интернет. То е бъдещето в космонавтиката, промишлената индустрия и медицината. Вече над 90% от бижутата за 3D принтирани, а NASA ще строи космически жилища чрез технологията. 

Бъбреци сърце, черен дроб и бели дробове са найтърсените органи. Технологията интегрира биологията и 3D принтирането като може да бъде създаден орган от биополимери, съобщиха лекари на Седмата годишна конференция на БАМО.

Стъпки в биопринтирането

1. Компютърно моделиране/ Компютърна томография

Преди изграждането на всяка структура се разработва план. Модалностите за изобразяване, като например магнитен резонанс (MRI) или сканиране с компютърна томография (CT), предлагат неинвазивен подход за улавяне на изображения.

Математическите и изчислителни технологии в комбинация с познанията на човешката анатомия могат да доведат до разработването на точни и подробни модели чрез компютърна симулация..

2. Принтиране

Три са основните компонента за биопринтиране: Биомастило (клетки от специфични органи), биохартия (колагени и хранителни добавки) , биопринтер

Послойното поставяне на естествени материали (клетки или агрегати) може да бъде постигнато с помощта на биопринтер.
Биомастилото се приготвя, в резултат на което се получават капчици, съдържащи единична клетка или клетъчни агрегати, и се зареждат в биокасета.

Прецизното поставяне на клетките е насочено чрез план или модел, произвеждайки желани клетъчни структури. Освен това, всеки слой от клетки може да бъде разделен от тънък слой биомиметичен хидрогел, който дава възможност да се получи 3D структура на тъканта.

3. Финален процес

Осигурява се среда за клетъчния растеж и узряването на тъкъните, правят се механични и био тестове. 

Реалистично, отпечатаните тъканни конструкции трябва да растат и да се развиват във влажна среда, подобна на естествените условия.

Отпечатаната тъканна конструкция трябва бързо да се самосглобява, узрява и диференцира до желания функционален орган.

Сърцевината на кръвоносните съдове се създава от твърди нетоксични нишки на захариди. Клетките се отлагат около тях. Кръвотока в последствие ще разгради захаридите.

250 милиона клетки и колаген от опашка на плъх могат да направят структура на ухо за 15 минути. Финалния процес отнема още три месеца.