В Англия е коронован за крал Хенри VIII. Той е един от най-скандалните крале в историята на английската корона. Той се жени общо 6 пъти и дори обезглавява една от жените си Ан Болейн. Той остава в историята и с много важни исторически събития. По време на неговото властване е проведена Реформацията, която той разглежда като важно средство за укрепване на абсолютизма и кралската хазна. През 1534г. скъсва отношения с папата и е провъзгласен от парламента за глава на английската църква, която запазва католическите традиции и поставя началото на англиканската църква.

През 1547 г. голям пожар унищожава цяла Москва, което според слуховете се дължи на влиянието което имат върху младия цар Иван Грозни неговите роднини по майчина линия, и в частност баба му Анна Якшич.

През 1901 г. открита е първата самостоятелна изложба на 19-годишния Пабло Пикасо в Париж, което е началото на неговата световна известност. Пикасо се занимава се с живопис, керамика, колажи, графика и т. н. Той е изключително продуктивен художник. Неговото творчество преминава през много и различни периоди. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително много развитието на изобразителното изкуство на XX век. Пикасо умира през 1973г. на 91-годишна възраст.


Киев

През 1934г. столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев. След като Украйна обявява своята независимост от СССР Киев остава става отново столица на общината. 

През 1947 г. за първи път е регистриран официално доклад за поява на НЛО и е използван термина летяща чиния. 

През 1948г. започва Берлинската блокада. СССР блокира движението по земя между Западен Берлин и Запада. 

Съветският съюз, окупирал източните провинции на Германия, блокира достъпа към окупационните зони в Берлин на Франция, Великобритания и САЩ по шосе, чрез железопътен и речен транспорт. С този акт СССР цели западните му съюзници да се откажат от окупационните зони в Берлин, който изцяло е обкръжен от съветската окупационна зона. Изолираното милионно население в 3-те откъснати окупационни зони е обречено на лишения или политически отстъпки от 3-те окупационните сили.

Франция, Великобритания и САЩ в продължение на 11 месеца провеждат впечатляваща хуманитарна акция, като организират така наречения Берлински въздушен мост от другите им окупационни зони в Германия към Берлин. В операцията за превоз на продоволствие участват пилоти и самолети от няколко страни. Полетите са осъществявани до летище Темпелхоф, а британски водосамолети кацат в река Хафел в берлинския район Кладов. Обработвани са средно по 5000 тона товари на денонощие и увеличаването на доставките се спъва от невъзможността да бъдат обработени самолетите.

През 1981г. официално е открит Хъмбър Бридж (САЩ, 2220 м) – най-дългият висящ мост в света през следващите 17 години. През тази година рекордът за най-дълго висящ мост беше счупен от португалски мост край градчето Арука в северната част на страната и е дълъг 516 метра. То се извисява на 175 метра над река Пайва, в парк, защитен от UNESCO.

През 2007г. открита е мултифункционалната зала O2 арена в Лондон. В момента това е най-популярната зала в английската столица и в нея се провеждат различни спортни, културни и музикални събития. 

Днес рожден ден празнува българската певица Петя Буюклиева и аржентинската футболна легенда и играч на Барселона Лионел Меси


Лионел Меси