Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Гибралтар реши, че ще остане зависима от Великобритания

 

Гибралтар е задморска територия на Великобритания, намираща се в най-южната част на Пиренейския полуостров. Включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток между Средиземно море и Атлантическия океан. Гибралтар е член на Европейския съюз чрез членството на Великобритания. През 1973 г. Великобритания се присъединява към ЕС заедно с Гибралтар (но без Нормандските острови и остров Ман). Гибралтар не е обхванат от общата селскостопанска политика на ЕС, от шенгенските споразумения, а също така не е обща митническа територия на ЕС, тъй като няма ДДС.

На 10 септември 1967 г. на референдум 99% от жителите на Гибралтар гласуват той да остане във владение на Великобритания, което разваля отношението към колонията от страна на Испания. В течение на 16 години тя държи границата с Гибралтар затворена. Дори и след нейното откриване през февруари 1985 г. проверката на испанския ГКПП отнема няколко часа в сравнение с преминаването за няколко минути на британския пункт.

Малката държава и нейното управление е много честа причина за сблъсъци между Лондон и Мадрид.

В САЩ е патентована шевната машина

На 10 септември 1846 г. американецът Илиас Хауи получава патент за разработената от него шевна машина със застопоряване на конеца. Макар и реално да не е изобретател на устройството, нововъведенията му са особено важни за развитието на индустрията. Опитите за създаване на работеща шевна машина датират от средата на XVIII век, но без особен успех.

На този ден през 1872 г. Васил Левски създава първия революционен окръг в България с център село Голям извор. То се намира в Северна България, в община Тетевен, област Ловеч. Жителите на Голям извор извоюват специален статут на своето село по време на османското владичество - на т. нар. „Войнуганско село“. Така в него нямат право да се заселват османци. По това време в него кипи богат стопански живот, а жителите му са повече от 3000.

На 10 септември 1872 г. в учителската стая на местното школо Васил Левски основава първия революционен окръг в България в с. Голям извор. Заради голямата му активност Апостола го определя за "Първи окръжен революционен комитет в Българско". На 12 декември 1872 г. Левски пише писмо до окръжния център в Голям извор, в което казва: „Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен“.

Подписан е Сен – Жерменският договор

Сен-Жерменският договор е договор между Австрия и победителите в Първата световна война. Той е вторият по ред договор от Версайската система от договори. Изработен е от Парижката мирна конференция и е подписан на 10 септември 1919 г. в парижкото предградие Сен Тропе ан Ле.

Териториалните загуби на Австрия са огромни с оглед на австрийската част на Австро-Унгария (Цислейтания). Тя изгубва Южен Тирол и полуостров Истрия в полза на Италия, Далмация, част от Каринтия, Крайна и Босна в полза на Югославия, Галиция в полза на Полша, Буковина в полза на Румъния, както и Бохемия и Моравия, които стават част от новосъздадената Чехословакия. Антантата забранява всякаква връзка с Германия – както използването на термина „Германска Австрия“ от бъдещата австрийска държава, така и обединението с Германия (Аншлус). Австрия се задължава да поддържа професионална армия от максимум 30 000 души.

Големият адронен колайдер – чудото на съвременното научно инженерство

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN. Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 км и на дълбочина от 50 до 175 м под френско-швейцарската граница в близост до Женева. Конструкцията съдържа 1624 свръхпроводящи електромагнита, които работят при температура 1,9 K (–271,25 °C). В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни. Първият тест с ускорителя е извършен на 10 септември 2008. В единия край на тунела е пуснат протонен лъч с дебелина по-малко от човешки косъм и скорост, близка до тази на светлината.

Родени на този ден са британският режисьор Гай Ричи, немският моден дизайнер Карл Лагерфелд, българският диригент Васил Казанджиев, певицата Йорданка Христова.

На този ден умира Фердинанд I Български на преклонна възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България.

На смъртния одър пита адютанта си генерал Петър Ганчев: „Кога заминаваме за България?". Последната воля на цар Фердинанд е да бъде погребан някога в „любимата му България“ и затова ковчегът му е бил временно положен в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в Кобург, пред саркофазите на майка му и баща му. Там остава и до днес.