През 1504 г. – На площада пред Палацо Векио във Флоренция, официално е открита скулптурата Давид изваяна от Микеланджело Буонароти. Създаден от Микеланджело между 1501 и 1504 г. Скулптурата е висока 5,17 м, изработена е от мрамор. Пресъздава библейския герой Давид, който е сред най-често срещаните образи в изкуството в града. Давид на Микеланджело се различава от други предхождащи го интерпретации на този библейски герой по това, че той не е изобразен с главата на убития Голиат, както е при статуите на Донатело и Верокио. Според повечето учени Давид е изобразен преди битката си с Голиат.

През 1522 г. – Завършва първото околосветско пътешествие, оглавявано от Фернандо Магелан.

През 1664 г. – Американското селище Ню Амстердам е отнето от холандците и е преименувано от английските заселници на Ню Йорк.

През 1791 г. – Художници за пръв път излагат своите картини в Лувъра. В Лувъра се намира Мона Лиза на Леонардо да Винчи, вероятно най-известната картина в света, разположена в отделна зала зад защитно стъкло. В музея могат да се видят и творби на Рембранд, Рубенс, Тициан, Пусен и други известни художници. Сред прочутите скулптури в колекцията са Венера Милоска и Нике от Самотраки.

През 1885 г. – Княз Александър Батенберг издава указ, с който признава Съединението на България.

През 1898 г. – Екзарх Йосиф I заедно с митрополитите на Княжество България освещава българската желязна църква „Свети Стефан“ в Цариград. „Свети Стефан“, известна като Желязната църква, е православна българска църква в Истанбул, Турция, направена от готови железни елементи. „Свети Стефан“ е единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.

През 1944 г. – България във Втората световна война: Правителството на Константин Муравиев обявява война на хитлеристка Германия, въпреки това войски на Трети украински фронт на Червената армия навлизат на територията на Царство България същия ден, което поставя началото на военната операция по окупирането на страната.

През 1946 г. – В Царство България в нарушение на Търновската конституция и в условията на съветска окупация е проведен референдум за промяна на формата на държавно управление, на който българският народ гласува с 92,7% за смяна на монархията с „народна република“.

През 1964 г. – С указ на Президиума на Народното събрание на Народна република България е утвърден националния химн „Мила Родино”. Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път – през 1990 г.

През 1976 г. – Във Варна е открит Аспаруховият мост. Той свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87. Аспаруховият мост е вторият с най-голям отвор в България от 160 m след моста Нова Европа (Дунав мост 2) между Видин и Калафат, който има няколко отвора от 180 m.

През 2004 г. – Непилотираният космически апарат на НАСА Дженезис се разбива при приземяване, след като парашутът му не се отваря.

Родени на този ден са френският поет и прозаик Фредерик Мистрал, британският комедиант Питър Селърс, американската певица Пинк.

На този ден се празнува:

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември.

Ден на международна солидарност на журналистите – Чества се от 1958 г. по решение на Международната организация на журналистите.

Световен ден на първата помощ (за 2012 г.) – Отбелязва се от 2001 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец

ЮНЕСКО – Международен ден на грамотността – Отбелязва се от 1966 г.