През 1698 г. Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и селяните.

През 1881 г. В София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес БАН)

През 1943 г. Цар Борис III е погребан в Рилския манастир. Траурното шествие пристига в Рилския манастир в 19 часа и 40 минути и е посрещнато от игумена на светата обител и всички монаси. Ковчегът е внесен от архиереите в църквата, където е отслужена заупокойна молитва. Всички падат на колене и се прощават за последен път с височайшия покойник, след което тленните останки са покрити с метален капак, който е запоен. В 20 часа и 25 минути ковчегът е спуснат в специално приготвена гробница пред олтара на св. Иван Рилски. Царицата, княз Кирил, княгиня Евдокия и другите официални лица вземат пръст, нарочно донесена от всички краища на обединена България и хвърляйки я върху покойника произнасят:„Да бъде лека пръстта ти! Да бъде вечна славата ти и вечна паметта ти !“. Така с всенародна признателност и голяма почит е погребан един достоен български владетел. Непосредствено след 9 септември 1944 г. комунистическата власт ги подлага на жестока гавра и поругаване. И днес още не се знае къде се намират костите на цар Борис III.

През 1944 г. Правителството на България скъсва дипломатическите отношения с Нацистка Германия. Същият ден СССР обявява война на Царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.Към 05 септември 1944 г. Царство България вече не се намира в съюзнически отношения с Третия райх, те са прекратени няколко дни по-рано. Реално България никога не е изгаряла от желание да си партнира с Хитлерова Германия. Още от самото начало, когато стоманените редици на Вермахта наближават границата ни Царят и неговите дипломати започват да правят сложни и изключително ефективни дипломатически маневри. Те целят да задържат колкото може по-дълго България встрани. В крайна сметка, Берлин ни поставя ултиматум – да навлезе в държава или като приятел, или като враг. Царят, който като престолонаследник е бил на фронта, встъпвайки на власт, е обещал, че няма да позволи българските майки да носят черни забрадки, вече няма избор. Емблематична е фразата на цар Борис, който казва, че е попаднал в хипотезата на собственик на стъкларски магазин, в който е влязъл слон – може само да търпи и да изчислява загубите, докато се опитва да ги минимизира.

През 1953 г. По решение на Политбюро на ЦК на БКП от концлагера Белене са освободени 584 политически затворници, а други 485 се дават под съд.

През 1955 г. Открит е Оловно-цинковият завод в Кърджали.

През 1972 г. Мюнхенско клане: По време на XX летни олимпийски игри в Мюнхен, Западна Германия, терористи на палестинската паравоенна организация Черния септември взимат в плен и убиват единадесет спортисти от Израел.

През 1974 г. Открит е Химическия комбинат за минерални торове в Девня.

През 1975 г. Срещу американския президент Джералд Форд е извършен опит за покушение.

През 1977 г. Програма Вояджър: НАСА изстрелва автоматичната космическа сонда Вояджър 1 – най-отдалечения и най-продължително време летящ изкуствен земен обект.

През 2009 г. В Охридското езеро потъва туристическият кораб Илинден, при което загиват 15 български граждани. Причината е авария на кормилната уредба на кораба, построен през 1920 г.

Родени на този ден са: немският композитор – Йохан Кристиан Бах, британският музикант – Фреди Меркюри, актрисата – Кат Грахам, актьорът – Боб Нюхарт.

Фреди Меркюри е британски рок музикант, композитор, продуцент и водещ вокалист на рок групата „Куийн“. Гласът му покрива 4 октави. Рожденото му име е Фарук Булсара. Той е от етнорелигиозната общност парси. Роден е в Занзибар и израства там, а по-късно в Индия, преди да се премести във Великобритания, където формира групата Куийн през 1970 г. заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. Умира през 1991 г. на 45 години след усложнения от СПИН като потвърждава публично един ден преди смъртта си, че е болен. Фреди Меркюри е избран за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от Blender и MTV2, 18-и в списъка на Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена и описан от AllMusic като „един от най-великите рок изпълнители“. Създател е на хитовете „ The show must go on” , “ I want to break free”, “Living on my own”, “Bohemian rhapsody”.