През 1856г. е подписан Парижкият мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Кримската война. Във войната заедно с Османската империя воюват още Сардинското кралство, Втората френска империя и Британската империя.

Войната приключва със загуба на Русия, което още повече отслабва международното влияние на империята.

Всички държави се задължават да не се намесват във вътрешните работи на Османската империя. Черно море става неутрална територия, затворена за военни кораби, а по неговите брегове се забранява изграждането на укрепления и разполагане на въоръжени сили. Обявява се свободно плаване по река Дунав под контрола на международна комисия. Молдова и Влашко остават под юрисдикцията на Османската империя, но им се гарантира независима конституция.

С договора Русия отстъпва на Княжество Молдова част от южна Бесарабия с територии, населени предимно с български преселници, установени там в началото на XIX в. Техен център бил град Болград.

Във втората част на договора между Австрия, Великобритания и Франция, подписан на 15 април 1856 г., се изразява готовността на тези три страни да защитават клаузите на Парижкия мирен договор дори с цената на въоръжена намеса срещу всеки, който би ги нарушил.

През 1867г. е основана Австро-Унгария, след реформа на Австрийската империя. Империята е една от най-мощните в този период до 1918, когато се разпада след края на Втората световна война.

През 1944г. по време на Втората световна война Англо-американската авиация бомбардира София, Враца, Лом и Фердинанд (дн. Монтана). В операцията участват 600 самолета. Това е най-тежката бомбардировка над София. Загиват 139 души, а ранените са с неясен брой.

 

През 1981г. американският президент Роналд Рейгън е ранен в гърдите, след опит за покушение срещу него във Вашингтон. 25-годишният Джон Хинкли е стрелецът, който веднага е арестуван след нападението. Рейгън се разминава без тежки наранявания. Хинкли е вманиачен по актрисата Джоди Фостър и заявява, че е направил покушението, за да впечатли актрисата. Хинкли беше освободен от психиатрията през 2016-а, но с много условности и с много забрани, освен това е и следен постоянно.

Роден е нидерландския художник Висент ван Гог, българският писател Иван Радоев и българският композитор Борис Карадимчев.

Рожденни дни празнуват музикантите Ерик Клептън и Селин Дион, както и капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос.

През 2005-а година на днешната дата умира големият български певец Емил Димитров.