През 1207 г. Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат главата му на цар Калоян.

През 1781 г. Основан е Лос Анджелис, Калифорния, от 44 испански заселници. На 4 септември 1781 г. 44 испански заселници, ескортирани от няколко войници и насочвани от двама францискански монаси от мисията „Сан Габриел“, основават на брега на Тихия океан поселение, което днес е познато в цял свят просто с инициалите Ел Ей. С население 3 904 790 души - Лос Анджелис е вторият по население град в Съединените щати след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света. Разположен е в областта Южна Калифорния и заема територия от 1 302 км.

През 1916 г. Първата световна война: Тутраканска битка: Трета българска армия, командвана от генерал Пантелей Киселов започва атака за овладяване на крепостта край град Тутракан.

През 1954 г. Произведен е първият български пеницилин. На 4 септември 1954 г. е произведен първият български пеницилин, а на 5 септември официално е открит Заводът за антибиотици в Разград.Заводът за антибиотици в Разград прославя България по света. Началото е поставено с постановление на Министерския съвет от 28 септември 1951 година, което разрешава на Министерството на народното здраве и социалните грижи да започне проучването и проектирането на завод за пеницилин.

През 1969 г. Открит е ТЕЦ Марица Изток 2. "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Тя е една от трите електроцентрали в комплекс „Марица Изток”, който е разположен в югоизточната част на страната. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в рудниците на Мини „Марица Изток”. Централата се намира на 280 километра от София и на 60 километра от Стара Загора. Изградена е върху площ от 512 хектара в непосредствена близост до с. Радецки, а на изток от нея се намира язовир "Овчарица".

През 1972 г. Марк Шпиц е първият състезател печелил седем медала в едни олимпийски игри.

През 1974 г. Пуснат е в действие първият реактор на АЕЦ „Козлодуй”. АЕЦ „Козлодуй“ е действаща атомна електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Строежът ѝ започва на 6 април 1970 г., а официалното откриване е на 4 септември 1974 г.

През 1992 г. Тодор Живков е осъден от Върховния касационен съд на България на 7 г. затвор и парична глоба за злоупотреба с държавни средства, но след смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

Родени на този ден са: българската народна певица - Николина Чакърдъкова, американската певица – Бионсе, aктьорът- Уес Бентли, актрисата - Уитни Къмингс.

Николина Чакърдъкова се появява на професионална сцена за пръв път едва на четиринадесет годишна възраст. През 80-те се утвърждава като солистка в Неврокопския ансамбъл, с него пленява публиката в България, Западна Европа и Канада. Певицата е собственик на Фолклор ТВ. На 20 април 2005 година певицата е обявена за почетен гражданин на Гоце Делчев за особен принос в популяризиране на фолклорното богатство на Гоцеделчевския регион чрез своите песни и творчество.