На този ден: 12 септември е "Ден на програмистите"

Цар Борис III връчва бойно знаме на Военното училище

12.09.2022 07:15 895 0
На този ден: 12 септември е

На този ден Английският мореплавател Хенри Хъдсън открива реката Хъдсън.

Хенри Хъдсън е английски мореплавател и изследовател. По време на 3-тото си плаване през март – септември 1609 г. той достига и изследва източните части на Северна Америка. На 12 септември той плава по реката след откриването на остров Манхатън. Реката е била преплавана и преди Хъдсън, но е сметната за естуар. Реката носи името на самия мореплавател.
Започва тържествения ритуал по освещаване на храм-паметникът „Св. Александър Невски“ в София, през 1924г., който продължава до 14 септември.

Програмистите по света празнуват


У нас българските програмисти могат да се почерпят на още един ден. Това е 4 октомври – рождената дата на Джон Атанасов. Според правителството, обявяването на датата за професионален празник на компютърните специалисти у нас ще бъде стимул за работата им и признание за постиженията им.

Днес 12 септември 2021 г. програмистите по света празнуват своя професионален празник. Той се празнува всяка година на 256-ия ден от годината. Изборът на това число, е обяснено от факта, че това е максималният брой стойности, които може да се кодират с помощта на един байт. 256 е 2 на осма степен - толкова са значенията, които може да приеме един байт.

В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. От друга страна, почти всяко електронно устройство от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление са създадени от програмисти. Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизор, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн - ние ползваме продукт създаден от програмисти.

Цар Борис III връчва бойно знаме на Военното училище

Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с 3 факултета в градовете Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, България. Макар че получава статут на висше училище едва през 1924 г., университетът е висшето учебно заведение с най-дългата история в България като продължител на Военното училище, основано в Пловдив през 1878 г. През април 1924 г. с Указ № 12 на цар Борис III училището получава статут на специално висше учебно заведение, а на 12 септември 1925 г. при производството на 44-ти випуск царят връчва официално на неговия началник подполковник Дамян Велчев второто бойно знаме на училището.

Родени на този ден са българската актриса Аня Пенчева, американският актьор Пол Уокър и други.

Пол Уокър е роден на 12 септември 1973 в Глендейл, Калифорния, но е отраснал в Лос Анджелис. Той започва актьорската си кариера още в ранно детство, като се снима в редица реклами. През 1986 дебютира в киното и играе във филм на ужасите. Световна известност получава през 2001 с ролята си на Браян О'Конър в "Бързи и яростни". Във филма Браян се включва в улични състезания с коли, за да се добере и да залови Доминик Торето (Вин Дизел). След това излизат шест продължения на филма. Пол участва в редица други филми и сериали и е обичан от малки и големи. През 2013 година актьорът катастрофира и губи живота си в Санта Кларита, където бил за участие в автомобилно шоу за набиране на средства в помощ на пострадалите от тайфуна на Филипините. Уолкър се возил в спортно Порше, а шофьорът - приятел на актьора, също е загинал. Полицаите са открили колата в пламъци. Последната лента, в която Уокър участва, е драмата Hours. Пол остава един от любимите актьорски кадри на всички времена.

 

Акценти

Изпрати новина