В района на Пловдив има десетки екопътеки - един с по-труден, а други с по-лесен преход. Има местенца обаче през които не всеки турист се наема да премине. Точно те са едни от най-красивите планинските маршрути, за които може да отделите един ден от лятото. 

Една от тях е Дяволската екопътека. Тя се намира на 100 километра от Пловдив и там ще може да видите уникално съчетание между скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли и скални венци. Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Предвиждат се за улеснения на посетителите: да се изградят два паркинга на изходните точки, информационни кабини, няколко чешми в нестандартен архитектурен стил, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната скала на вр. Ушите- 1502 метра., заслони с типична родопска архитектура, множество платформи и дървени мостове. Предвижда се най-атрактивната част - преминаването под естествения скален Дяволскиямост (Шейтан кьопрлю) и през стеснения ждреловиден участък да се извърши с конзоли и дървени платформи, което ще се осъществи за първи път у нас.

Друг интересен маршрут минава през Струилишката екопътека край Девин. Тя е сред прекрасните примери на компактно, но отлично изградено място за отдих и разходка. Повече за нея - ще ви разкажем следващата седмица в TrafficNews.bg

Кои са другите екопътеки на час от Пловдив, през които си заслужава да преминете - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg