Бизнесдамата от Пловдив Елена Кристиано успя да обедини усилията на приятели и съмишленици, за да осъществи една благородна кауза – набиране на средства за изграждане на монумент, символизиращ културния дух на най-стария жив град в Европа. 

Това се случи в рамките на благотворителен бал, чийто домакин беше Ротари клуб „Пловдив“, на който Елена Кристиано тази година е президент. В събирането на средства участваха и останалите три клуба - „Пълдин“, „Филипополис“ и „Интернешънъл“.

Прототип на изображението на бъдещия монумент е уникална находка на антропоморфен съд, който е изработен в 6-ото хилядолетие пр. н. е. през средния неолит – тоест на възраст 8 хил. години. Открит е при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Находката се съхранява в Археологическия музей в Пловдив.

В името на каузата, гостите на тържеството проявиха щедрост и взеха участие в търг с разнообразни предмети. Набраните средства, над 15 хиляди лева, надхвърлиха очакванията. Едни от най-интересните експонати остават в Пловдив. Топка за тенис с автентичен подпис на Григор Димитров, бе откупена от журналиста Илиян Велков, шапка с автограф на мотоциклетния ас Валентино Роси, беше взета от известния готвач под тепетата Марко Лукиари. Един от най-големите дарители на вечерта беше бизнесдамата Мина Николова. В търга се включи и президентът на "Лайънс клуб"-Витоша в София - юристът Биляна Тончева. 

Сред другите предмети на благотворителния търг бяха комплект кубински пури от серия 1926 г., изработени от личния майстор на Фидел Кастро – Дон Орландо Падрон, уникални картини, юбилейни пощенски марки, други ценни предмети, всеки със своята история. Формата на бъдещия паметник е подобна на антропоморфен съд от 6-ото хилядолетие пр.н.е - на възраст 8 хил.години. Уникалната находка е открита при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Експонатът се пази в Археологическия музей в Пловдив. Изработена е статуетка, представляваща реплика на антропоморфния съд. Тя бе предоставена на кмета на града Здравко Димитров от г-жа Елена Кристиано и ще бъде призът на новоучредена награда за принос към художествения живот в града. Присъждането е за пръв път в годината на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. От 2020 година наградата ще се връчва ежегодно от Ротари клубовете в Пловдив. Праисторическата находка определя и характера на наградата. Тя издига човека като център на мирозданието, като обединител на духа и творчеството. Свързва се също с града и творческото благодеяние. Не на последно място представя Пловдив като вместилище на духа, изкуствата и хуманноста. Всяко година дейността на Ротари като световна организация преминава под различно мото - всяко следващо надграждащо предишните. Ротари свързва света! - това е мотото за текущата година. То има своето философско значение, разкрито в речта на президента на Ротари Интернешънъл.

"Вярвам, че всички заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене." Пловдивските Ротари клубове работят в партньорство с Община Пловдив, Областна управа, културни и здравни институции, обществени и бизнес организации. Представители на много от тях бяха поканени да се присъединят към благородната кауза и взеха участие в тържеството. Поздравителен адрес за инициативата изпрати зам.-министъра на културата, г-жа Амелия Гешева. За доброто настроение на гостите на тържеството естрадната прима Силвия Кацарова изпълни обичани от поколения българи хитове. Музикалната програма включи и рецитал на пианиста от Лондон Петър Димов, който е дългогодишен стипендиант на Ротари.

Водещите Ива Екимова и Даниел Петканов разиграха томбола с атрактивни награди. В град Пловдив има 4 Ротари клуба: РК Пловдив - един от първите в България с президент за 2019-2020 г-жа Елена Кристиано, РК Пловдив Пълдин - с президент 2019-2020 Огнян Огнянов и вицепрезидент Спас Попов, който е основател на една от най-успешните агенции за външна и печатна реклама на Балканите, РК Пловдив Филипопол - с президент Пеньо Георгиев, който е университетски преподавател по информационни технологии, и един от най-младите клубове Ротари клуб Пловдив Интернешънъл с президент красивата Теодора Вълканска, един от най-младите и успешни президенти на Ротари клуб в Дистрикт 2482, България. Ротари (Ротари Интернешънъл) е международна членска организация с нестопанска цел, която обединява почтени и достойни хора за осъществяване на хуманитарни проекти, насърчаване на добронамереността и мира по целия свят. Ротари клуб е местна организация, член на Ротари Интернешънъл, в която хората са обединени около идеята безкористно да подпомагат и развиват общността, в която живеят.