Eдно дългоочаквано събитие е вече факт! Едно дългогодишно партньорство е вече общ проект! Козметичният бранд Christan of Roma предоставя невероятната възможност на българските фризьори да взаимстват най-доброто от топ колористът – Любомир Средков.

Уникалното събитие ще завладее столицата на 22 февруари 2021 (понеделник), а местата се запълниха за по-малко от 24 часа! То ще се състои в най-голямата академия за фризьори в България - Christian of Roma Academy, на ул. "Павел Красов" 1 и ще стартира точно в 10:00 часа.

Любомир Средков ще представи семинара "Дизайн и контрол на цветовете", запознавайки всички стилисти с най-новите техники при прическите. Темите, които ще обхване, са "Изсветляване на боядисана коса с подсилватели 000SSS и 0SP" и "Точково побеляване и покритие на бели коси".

Кой е Любомир Средков?

Известният български колорист е роден и израстнал в град София. След пъстроцветни работни позиции, на 19-годишна възраст попада в „Печат и предпечат“, където научава основите на цветовото разлагане, отраженията и вариациите в нюансите.

„Няма разлика между химията при печата и във фризьорството. Основният проблем беше да се досетя, че при обезцветената коса работя върху жълта основа, а на листа върху бяла. Затова в началото не ми се получаваха перфектни цветовете.“ - разказва Средков. 

По образование той не е фризьор, но бързо навлиза в материята започвайки с мъжко подстригване в известна софийска школа, която завършва със заслужен сертификат и доразвива своите умения в областта на колористката, която днес е основен елемент в учебната програма на "Sredkow школа по колористика". Любомир вече 7 години успешно изпраща новозавършили колористи-специалисти в салони из цялата страна.

„За да завърши един фризьор при мен и да го нарека колорист, той трябва да премине изпит в края на обучението си. Така съм сигурен и гарантирам на салоните, че хората, които изпращам ще вършат прецизно своята работа. Доброто име за мен е по-важно от бройката. Ако виждам, че някой колега не се труди да научи достатъчно, му връщам парите и се разделяме с добри чувства“ - категоричен е той. 

В работен ден в салона освен Любо ще срещнете и неговата половинка Севделина Средкова, която е майстор на бързите прически и подстрижки. Двамата се синхронизират в перфектно смазана машина, която работи на пълни обороти. „За жена ми не е проблем да запише 10 -12 бои и 15-20 подстригвания за един ден" - смее се колористът. 

Фризьорският салон и школата работят ексклузивно с Alfaparf и всеки ден споделят своите блестящи резултати. Особено доволни са от новата серия безамонячна боя COLOWEAR. Салонът се намира в столичния квартал Овча купел 2, улица Промишлена. 

Ето какво още разказа в интервю за Trafficnews.bg топ колористът Любомир Средков:

- Как взехте решение да станете гост-лектор в Christian of Roma Academy?

- Дълги години вече с Елена Кристиано работим успешно. И двамата се стремим да предадем знанията и опита на следващите поколения фризьори, което е и причината за създаването на школите. Вярвам, че заедно ще постигнем отлични резултати.

- От 15 години вие работите с италианския бранд Alfaparf! Защо го предпочетохте пред другите?

- Причината не е една. На първо място е гамата цветове, които предлагат. В практиката ми всеки ден идват момичета с желания за най-различни цветове и нюанси. Каталогът на боите на Alfaparf е идеален, защото мога да покажа на клиентките си какво да очакват. От друга страна номерацията и подредбата им осигуряват бърз избор на цветовете и комбинациите, което ускорява работния процес многократно. На второ място е фактът, че не съм срещал по-добро съотношение цена-качество в нито една друга фирма, която ми е предложила съвместна работа.

- Какво мислите за новите веган оцветители ColorWear ?

- Перфектен продукт за поддръжка на дължини. Клиентите ми останаха впечатлени колкото и аз. Косата става като жива, с копринен блясък. Препоръчвам го на всеки колега, който държи на перфекционизма в работата си!

- Може ли да ни издадете нещо... какво ще представите на съвместното обучение с Cristian of Roma Academy ?

- Да, разбира се. Ще разгледаме две много деликатни техники, които не са толкова лесни, колкото звучат. Едната от тях е така нареченото точково побеляване и как да се справим с него. Втората тема е свързана с изсветляването на боядисаната коса само с подилсватели, без агресивни окислители какъвто е блондорът. Който иска да разбере как става е добре дошъл! Ще отговоря на всички въпроси!

- Името Ви се свързва с чудесата, които правите в света на колористиката, кое е най-голямо предизвикателство, с което сте се сблъсквал до момента?

- Сложен въпрос. Като изключим най-различните техники, които съм научил по трудният начин/да в началото дори на една клиентка почти й се скъса косата/ може би най-голямото предизвикателство са желанията на клиентите и реалните възможности. Понякога няма как да изпълним желанието на клиента без да увредим косата. Последните години се опитвам да обуча и да мотивирам клиентите си да мислят в тази насока. Най-красивата коса е здравата коса!

- Говорейки си за цветове... кои нюанси и комбинации ще са най-актуални този сезон ?

- Прави ми впечатление, че се връща старото на мода. Така нареченият vintage стил. Много клиентки вече искат пепелив или меден отенък, който излъчва естественост на косата, когато е добавен правилно. Изчистените цветове изостават все повече.

- Има ли нови техники на работа, които ще завладеят новата 2021година ?

- Всичко е относително, зависи от желанието на човека. Младите колеги започнаха да оформят предните кичури с различен тон, като рамка, както казах старото се връща на мода. Най-интересно, което се случва в моя салон в момента е обратното омбре. Няма седмица, в която да не правя по едно. Може би и то ще дойде на мода скоро.

- А какво вече е напълно демоде.

- Според мен това ще да са обикновеното русо и изчистените цветове без отенъци.

- Как да предпазим косата си през зимните месеци.

- Кристалите и спрейовете за блясък са най-доброто решение. Разбира се и носене на шапка

 - Какви са бъдещите ви професионални планове и амбиции ?

- Стигнал съм вече тавана на работа. Оттук нататък са свързани единствено с развитие на школата, усъвършеснстване на личните ми умения като преподавател и предаване на знанията в по-младите поколения. Убеден съм, че заедно с Christian of Roma ще постигнем тези резултати!