Откога не сте ходили на пикник? Да излезеш сред природата сега е много по-подходящо от това да прекараш време вкъщи. Достатъчно стояхме затворени през последната година. Децата има къде да играят. А и да си го кажем направо − и храната, и пиенето са много по-вкусни, когато са споделени с приятна компания, на приятно място. Добре знаете, че Пловдив и околия предлагат десетки възможности да прекарате добре сред природата. Местата за излети са толкова много, че е трудно да избереш кой е подходящ за препоръчване. Затова ви представяме само няколко предложения, които да посетите при хубаво време.

Но нека започнем отнякъде:

Пловдив има невероятни паркове, а някои от тях дори имат обособени територии за пикник. Той е в сърцето на града – парк Лаута! 

През последните години мястото е топ локация за пловдивчани, независимо дали иде реч за джогинг, разходка на дете, каране на ролери или просто отдих след работа. Но Лаута също така е облагороден да посреща туристи, на които им се хапва! Изградените барбекюта създават страхотни условия, а освен всичко друго няма да мислите за пътуването на обратно.

 

Следващата подходяща дестинация се намира на около 30 км от Пловдив и е известно с това, че е родното село на Николай Хайтов. Полюбувайте се на многобройните стари къщи. Ще ви направи впечатление и че селото е обсипано с чешми на всяка крачка. В околностите на Яврово има много места, подходящи за пикник, барбекю или разходка. Селото е разположено в Южен Централен планов регион на България. То е част от община Куклен и се намира на 11 км от Асеновград. Яврово изглежда така, сякаш е излязло от някоя приказка или маслена картина. Чешмите с вкусна питейна вода са многобройни, но най-известна е Хайтовата чешма. Яврово е разположено амфитеатрално, така че от него можете да се любувате едновременно на Тракийската низина, Средна гора и Стара планина.

Топ 10 на прекрасни села, които са само на час-два път от ПловдивРазнообразете обстановката с нещо по-различно и необичайно

А защо не пикник край село Първенец? Малко след селото е и първата точка, на която можете да опънете одеяло. През топлите месеци река Първенецка е предпочитано място от хора с барбекюта. А място и дистанция има за всички, така че не се притеснявайте.  В случай пък че не ви стигне храната – на ваше разположение са няколко заведения и гладни няма да останете.

На крачка от Пловдив: Мати Божа -  страхотна гледка и място за отдихИдея за приятна разходка само на няколко километра от града

 

А ако времето е на ваша страна, задължително трябва да посетите и село Ситово. Там определено е идеално място за излет. За да стигнете до там се налага да поемете по каменист път, който ще ви отведе в сърцето на боровите гори. Затова добре трябва да прецените багажа, с който тръгвате. В района има обособени огнища. Друго голямо удобство е, че между Ситово и село Плочник пък има изградена голяма беседка, която разполага с барбекю и чешма. Непосредствено зад нея има огромна поляна, а оттам минава и реката.

10 родопски села, които задължително трябва да посетите ЧАСТ IIСкрити надалеч от шума на големия град, сякаш заседнали някъде назад във времето

Следващата начална точка, от която трябва да поемете е Асеновград.  Любимото място на жителите на града, разбира се е река Чая и Асенова крепост.  И не само на асеновградчани, но и на всички пловдивчани, които искат да избягат от жегата през топлите месеци. Реката се превръща в плаж, а скарите се позиционират през няколко метра и настава една всенародна веселба.  Между крепостта и града има се намира и параклисът „Света Петка” около, който също редовно се събират малки и големи на излет – има изградени пейки и чешма.

На час от Пловдив: Чешмата на желанията и магично място за отдихДо село Црънча са регистрирани над 20 тракийски могили и антично селище

Недалеч от Асеновград се намират и селата Мостово и Врата – едно магическо място, което е в непосредствена близост до Белинташ и Караджов камък.  Там също може да намерите десетки чешмички, около които да се разположите.  Едно от местата например се намира малко преди село Врата и отбивката за местността Кабата.

Вратата към Родопите се намира само на 45 км от Пловдив СНИМКИТишина, спокойствие, билки, еко маршрути и родопски специалитети…