Все повече туристи пълнят пътеките към най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало. Особено през уикенда, трудно можеш да объркаш правилния път към водопада, тъй като просто трябва да следваш тълпата. Истински късмет е да си намериш свободно място в хижа „Рай“, особено през уикендите, които са заети до края на лятото. Не липсват и ентусиасти с палатки, които превземат плаца пред хижата. Едни се качват до връх „Ботев“, а за други Райското пръскало е последна спирка. Природният феномен се намира в Стара планина и е само на 70 км от Пловдив.

Маршрутът не е лесен, като при нормално темпо ще са ви необходими около 7-8 часа с време за почивки, похапване и снимки, за да се качите и слезете обратно до автомобила си. Така, че най-добре планувайте пътуването си така, че да тръгнете в ранните часове на деня.  По пътя ще намерите пейки, както и няколко чешмички, на които може да презаредите сили. Една от най-популярните стартови линии е местността „Паниците“, която е на 6 км от Калофер. В района има няколко хотелчета, както приятни места за пикник край реката.

Маршрутът е добре маркиран, като в по-голямата си част е равен терен. Не липсват обаче и стръмни участъци, като най-много енергия ще ви е необходима в началото на прехода, където има изкачване около 30 минути, а след това и накрая – от хижа „Рай“ до самото пръскало. През летните месеци е препоръчително да си вземете шапка, както и слънцезащитен крем, тъй като много от участъците са оголени и няма много дървета.

Ето го и старта на похода

Първоначалното изкачване

И разходката продължава на равно...

Време за почивка

Да се насладим на гледката

И Райското пръскало се показа...

 

Стигнахме и до хижата

И за финал

И гледка надолу...