Паметници на културата, музеи и старинни сгради, емблематични улици и площади на Пловдив отново са достъпни за виртуална разходка тип Google street view.

Проектът е на фондация „Български традиции“ по инициатива на фотографа Любен Баков.  Преди 11 години, с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019", той реализира проекта за платформа, която сега фондацията съживява със съвременните технологии, за да я направи достъпна през всички мобилни устройства.

Категориите „Археология", „Възрожденски къщи", „Галерии", „Градска среда" дават възможност на посетителите да опознаят Пловдив и да добият детайлна представа за обектите. След като e кликнал върху снимка на някой от тях, всеки гост може да се разходи и в експозициите за повече информация, a на някой места ще открие и изкачащи  прозорци с детайли.

С няколко докосвания на екрана, например, попадаш пред Панагюрското съкровище или на минарето на Джумая джамия, където достъпът за външни хора е забранен. Двуезичният сайт дава текстова информация за всеки от обектите, снимкова галерия, карта с упътване как се стига до него.

„3D виртуалните разходки в https://plovdivbg.info/ не работеха повече от пет години. През 2011 година, когато започна реализацията на платформа, технологиите позволяваха те да бъдат направени само на Flash. Няколко години след това браузърите спряха да поддържат този тип технология, а за мобилните устройства никога не е била възможна. Имам сантимент към този проект и не можех да се примиря за това, че платформа, която може да е лице на Пловдив, не работи, реших да предприема необходимото и да я модернизирам. Костваше ми доста време и усилия, на мен и съмишлениците ми от Фондация  „Български традиции“с която реализирахме модернизацията по своя инициатива.

 Щастлив, че отново е достъпна за гостите на града“, казва Любен Баков. Проектът може да бъде усъвършенстван, като към него се добави новата визия на реконструираните през последните години обекти, като посетителите ще могат да ги виждат преди модернизацията и в сегашния им вид. Това, което успяхме да направим със собствени сили е обектите да са достъпни и да се  показават, така,както са били преди 11 години.

„Ще се радваме, ако община Пловдив прояви интерес към проект, който може да бъде магнит за туристи от цял свят“, казват от фондация“Български традиции“.