Едва ли има човек, който да не копнее поне веднъж в живота си да посети екзотичен остров и да се потопи в една напълно нова и непозната за него атмосфера и обстановка.

Подобни дестинации не липсват, но една от тях съвсем скоро няма да съществува. Става дума за остров Тувалу, който може да бъде фатално засегнат от климатичните промени и покачващите се нива на океаните.

Страната е съставена от три коралови острова и шест атола с  обща площ под 26 кв. км, пише Guardian. Прогнозите за Тувалу не са никак розови, защото според експертите при сегашните темпове на покачване на морското равнище половината от столицата на тихоокеанската държава - Фунафути, ще бъде наводнена от приливните вълни през следващите 30 години.

Снимка 659031

Мрачните прогнози сочат, че до 2100 г. около 95% от площта на Тувалу ще е под водата, което ще направи страната практически необитаема. Покачващите се нива на водата заради климатичните промени застрашават питейната вода и енергийните доставки.

Освен това, заради повишената соленост на почвата е застрашен добивът на кокосови орехи и производството на пулака (листно растение), които са основни хранителни култури за местните. Промените във времето и температурите пък водят до циклони и рекордни температури, последвани от чести периоди на суша.

Снимка 659029

Местните са изцяло зависими от вносни продукти, защото за производството на прясна храна почти не може да става дума. Колкото до населението, на Тувалу живеят около 12 000 души, като една пета от тях вече са напуснали острова и са заживели в Нова Зеландия.

Интересното е, че Австралия е предложила земя, на която местните да се преместят, но в замяна на някои морски права върху риболовни зони - нещо, което на първо четене правителството на Тувалу отхвърля. Двете страни все пак са постигнали споразумение, което позволява на жителите на изчезващия остров да мигрират в Австралия.

 

Източник: Lifestyle.bg