Последните слънчеви дни изкушават пловдивчани все още да не се отказват от планинските разходки и да продължават да опознават красотите, които предлага нашата родина. Все по-често обаче ние се сблъскваме с въпроса, кое е мястото, което все още не сме посетили, и което да не е много отдалечено от Пловдив?

В следващите редове ще ви представим един страхотен маршрут подходящ за уикенд не само през лятото, но и през зимата. 

На 80 км от Пловдив, в сърцето на Родопа планина се намират няколко от най-красивите язовири - Малък Беглик, Васил Коларов (Голям Беглик) и Широка поляна. Освен спираща дъха гледка, там може да се отдадете на спокоен отдих, риболовен туризъм и къмпингуване.

Като за начало, щом тръгнете от Пловдив, хващате пътя за град Пещера, а тези от вас, които освен по туризма си падат и по шопинга може да пообиколят градчето, известно със заводите си за обувки, както и множеството фирмени магазини, които предлагат богат избор и повече от добро качество. 

Няма да сгрешите, ако посетите и известната антична крепост в град Пещера - Перистера. Тя се намира в близост до центъра на града и е разположена на хълма "Света Петка".

След като вече сте заредени с енергия, ще трябва да проявите малко търпение, за да преминете през завоите на пътя Пещера-Батак. Някъде по средата ще видите отбивка от главния път, която води към пещера "Снежанка". Тя е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта и неслучайно е наричана "Перлата на Родопите". До нея се стига пеша по екопътека, дълга около 800 метра. 

И някак патриотичния дух се засилва още повече, а сърцето забива по-различно след като минете табелата на град Батак, чиято история е писана с червени и зелени знамена, а името му означава - Свобода!

Там задължително трябва да посетите историческата църква – костница „Света Неделя”, разположена в центъра на града. Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за всеки българин, в който без да искаш, излизаш с вдигната глава. 

Срещу църквата се намира историческият музей. В историческия град може да посетите още Балиновата къща, а алея със стълби води до Мемориала "Априлци и Антонивановци" , от който се открива панорамна гледка към района и града.

И все пак сме тръгнали към язовирите, затова продължаваме нататък. На няколко километра след изхода на град Батак стигате Превала и като ориентир търсите табелата за Доспат от лявата страна на пътя. 

Оттам продължавате по пътя, осеян със завои, но бързо забравяте за тях щом пред вас започнат да се откриват коя от коя по красиви гледки, а въздухът да става все по чист. Ей така, да ви е кеф да вдишвате и издишвате!

След около 10 км достигате местността "Картела", а след това пред вас един по един започват да се откриват язовирите Малък Беглик и непосредствено след него Голям Беглик ( новото име на някогашния Васил Коларов).

Намираме в една от най-екологичните зони на планетата, а не след дълго достигаме и величествената стена на язовир Голям Беглик.

Продължавате все направо и НЕ минавата язовирната стена, която води към Доспат, а пътят е пригоден за лек автомобил, затова не се притеснявайте.

В района на Беглика има обособени около 14 места за къмпингуваме. Няма да ви напомняме, че трябва да сте приготвени за престоя си и да сте се запасили с храна, вода и топли дрехи, тъй като наблизо няма магазини. 

В близост се намират защитените местности "Самодивска поляна", "Чатъма", "Батлъбоаз". Местата за изключително подходящи за лов, риболов, туризъм, пикник и излет. Не след дълго започва черен път, но все пак сме в балкана и сме сигурни, че ще спирате на няколко пъти, за да си правите снимки сред девствената природа.

Край язовир Голям Беглик се провежда и известният фестивал Беглика Фест, който ежегодно събира хора с освободени умове, мечтатели и  ентусиасти, търсещи хармония с природата и живот по-близо до нея.

 

Следва язовир "Широка поляна", който погледнат от обикалящия го път, изглежда, че е съставен от множество малки язовири с отделни стени.

Снимка: vila.bg

Въпреки че бреговете на язовира са далече от пътя и сравнително трудни за достигане, той също привлича много посетители и спортни риболовци поради наличието на различни видове риба като кефал, американска пъстърва, балканска пъстърва, костур, шаран, сом, червеноперка, златиста каракуда, сребриста каракуда и бял амур.

Природата е девствена, с вековни ели, пъстри поляни, диворастящи гъби, билки и дивеч. 

Ако пък искате да се насладите на спокоен отдих, риболовен туризъм или къмпингуване далеч от пренаселените крайбрежия на по-големите язовири може да посетите разположения в близост до Голям Беглик, на около 5 км от главния път Батак-Доспат - язовир Тошков чарк.

 

Той представлява малък водоем, но тук местата за къмпингуване са малко (около 2) и не са много лесно достъпни. Язовирът предоставя възможност за ловене на пъстърва, шаран, костур, каракуда и червеноперка, само трябва да имате заверен и валиден талон.

Тук е изградено и пъстървово стопанство „Тошков чарк“, предлагащо стаи за нощувка, прясна риба, както и редица свързани туристически услуги, включително спортен риболов през летния сезон.  

В близост се намира и местността "Снежана", в която до скоро можеше да се видят красиви водни лилии, които обаче бяха обградени от голяма телена ограда, тъй като са частна собственост. 

Все пак нямаше как погледа ви да не се спре върху тях, но за съжаление в момента на въпросното място поради лошите атмосферни условия през тази година няма нито вода, нито лилии, а ние силно се надяваме красивото кътче да бъде възстановено.