Министерството на туризма отчита ръст на здравния туризъм у нас. През 2019 г. хиляди граждани от страни от Европейския съюз са се доверили на българските лекари, предава BTV. Основната причина – цените в България са в пъти по-ниски от другите страни. 

По данни на Министерството на туризма за десетте месеца на 2019 г. у нас са се лекували 25 хил. чуждестранни граждани. Най-голям е интересът от гражданите на Гърция, Румъния, Германия, Полша, Франция и Великобритания. Чуждите граждани идват у нас не само за операции, но и за балнеолечение.

Както TraffiNews.bg вече разказа, сред пациентите е и англичанинът Пол Антъни Джузеф. Той избра пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", за да се излекува от тежко заболяване. Пол се обърнал към проф. Владимир Ставрев, който преди година извършил спешна операция на неговата съпруга Хайди. Жената страдала от болки в областта на тазобедрената става. В Бирмигам, където живеела, се наложило да чака повече от 6 месеца, за да насрочи операцията си.

Миналата година Хайди посетила сестра си, която живеела в ивайловградското село Свирково. Болката обаче се изострила, затова тя постъпила в пловдивската болница по спешност. Лекарите установили, че се налага смяна на нейната тазобедрена става.

"Когато се върна у дома, тя ми разказа за преживяването си. Реших и аз да се обърна към професора, тъй като страдах от болки в гърба", разказа пред журналисти Пол.  Той страдал от заболяване на гръбнака, при което всичките му гръбначно-мозъчни корени били затиснати. Тъй като не получил лечение, заболяването се развило до степен, до която мускулите на краката му започнали да отслабват.

Преди това се обърнал за консултация в турска клиника. Оттам поискали 20 000 евро за интервенцията. В Пловдив цената на подобна операция, заедно с материалите и болничния престой, е 14 000 лв. Пол ще трябва да ги заплати, тъй като не е осигурен в България. Различна е ситуацията при жена му, която постъпила по спешност и притежавала европейска здравна карта. Така всички разноски по престоя и били поети от Здравната каса, разказва професор Ставрев. 

"Възстановявам се добре и се надявам, че, стъпка по стъпка, всичко ще се оправи", коментира Пол. Той допълва, че би препоръчал специалистите от УМБАЛ "Св. Георги" на всеки свой съгражданин. Англичанинът счита, че здравните услуги в родината му са сред най-добрите в света. Въпреки това, от огромно значение е основният и недостатък - финансирането. Именно финансовият фактор определил избора му на здравно заведение.

Пловдивски лекари дадоха шанс на английско семейство за живот без болкаПол Джоузеф смята, че здравните услуги в родината му са на световно ниво, но на недостъпни цени