Английски гражданин избра пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", за да се излекува от тежко заболяване. Пол Антъни Джоузеф се обърнал към проф. Владимир Ставрев, който преди година извършил спешна операция на неговата съпруга Хайди. Жената страдала от болки в областта на тазобедрената става. В Бирмигам, където живеела, се наложило да чака повече от 6 месеца, за да насрочи операцията си.

Миналата година Хайди посетила сестра си, която живеела в ивайловградското село Свирково. Болката обаче се изострила, затова тя постъпила в пловдивската болница по спешност. Лекарите установили, че се налага смяна на нейната тазобедрена става.

"Когато се върна у дома, тя ми разказа за преживяването си. Реших и аз да се обърна към професора, тъй като страдах от болки в гърба", разказа пред журналисти Пол.  Той страдал от заболяване на гръбнака, при което всичките му гръбначно-мозъчни корени били затиснати. Тъй като не получил лечение, заболяването се развило до степен, до която мускулите на краката му започнали да отслабват.

Преди това се обърнал за консултация в турска клиника. Оттам поискали 20 000 евро за интервенцията. В Пловдив цената на подобна операция, заедно с материалите и болничния престой, е 14 000 лв. Пол ще трябва да ги заплати, тъй като не е осигурен в България. Различна е ситуацията при жена му, която постъпила по спешност и притежавала европейска здравна карта. Така всички разноски по престоя и били поети от Здравната каса, разказва професор Ставрев. 

"Възстановявам се добре и се надявам, че, стъпка по стъпка, всичко ще се оправи", коментира Пол. Той допълва, че би препоръчал специалистите от УМБАЛ "Св. Георги" на всеки свой съгражданин. Англичанинът счита, че здравните услуги в родината му са сред най-добрите в света. Въпреки това, от огромно значение е основният и недостатък - финансирането. Именно финансовият фактор определил избора му на здравно заведение. 

Пол вече успява да стане от леглото и ще бъде изписан утре. По-рано днес болницата напусна и друг пациент, който бе първият с поставена обратна раменна става. Операцията бе наблюдавана на живо по време на първия курс за подобни интервенции у нас. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари от цялата страна.

Опериран е 65-годишен мъж, който страда от артроза. През целия си живот той е извършвал тежък физически труд.Очакванията са след операцията той да има по-добър живот и по-добро обслужване с мобилно рамо. Постоперативният период на рехабилитация продължава между 3 и 4 месеца, понякога и по-дълго. В рамките на 8 месеца до една година се очаква пациентът на сто процента да възвърне движенията си. Предстои дълъг курс по рехабилитация в родния му град Кърджали.