Някои от екопътеките в България имат нужда от сериозна поддръжка в началото на пролетно-летния сезон. Една от тях е разположена на около 2 км от Девин, по поречието на река Девинска в Западни Родопи и се радва на особена посещаемост от туристи през топлите месеци. 

Става въпрос за екопътека „Струилица – Калето – Лъката“, част, от която е и популярният водопад "Самодивското пръскало".

За радост на всички планинари и пътешественици, поправянето на пътеката след зимата вече е факт. Това става ясно от публикация на потребител в групата "Обожавам Родопите".

Там са споделени снимки, на които се вижда, че маршрутът е почистен, а някои от изгнилите и разрушени след снеговете дървени мостчета са укрепени и обезопасени с нови дъски и очакват първите си посетители. 

Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“ е едно от многото вълшебни места в Родопите!

Малко след началото на еко пътеката има отбивка в дясно, която през гората води към водопада Самодивското пръскало, който е изключително красив. Този водопад е над 50 м, което го нарежда сред най-високите в Родопите. Името му дава легендата за самодивите, някога живели край крепостта Калето.

Общата дължина на еко пътеката е 4 км, като са нужни между 2 и 3 часа за отиване и връщане. Тя е равна, което я прави леснодостъпна за всички туристи.

Божественото място за туристите - екопътеката Струилица само на час и половина път от ПловдивТам се намира един от най-високите родопски водопади Самодивското пръскало