В случай, че обожавате да прекарвате време си сред природата, обичате да се разхождате около водопади и да минавате по дървени мостчета над планински поточета, то екопътеката Струилица край Девин е перфектното място за вас. Разположена едва на 2 км от Девин тя се намира по поречието на река Девинска и е отлично място за пикник, с беседки и пейки, обособени огнища за барбекю. Имайте предвид, че паленето на огън е забранено освен на тези специално обособени места.

Атрактивната еко пътека започва от местността Струилица, като там туристите могат да се насладят на няколко открити терапевтични басейна с топла минерална вода. Тази минерална вода е изключително подходяща за външно и за вътрешно балнеолечение.

Малко след началото на еко пътеката има отбивка в дясно, която през гората води към водопада Самодивското пръскало, който е изключително красив. Този водопад е над 50 м, което го нарежда сред най-високите в Родопите. Името му дава легендата за самодивите, някога живели край крепостта Калето.


По протежението на еко пътеката има няколко информационни табла с данни за местността „Поречието на река Девинска“, както и с информация за животните и растенията наоколо, сред които видрата и дивата коза, Родопският силивряк, снежното кокиче, вълнестата камбанка.

В района има и платена 3-километрова риболовна зона за балканска пъстърва, като рибарят има правото на една пръчка, както и да задържи до десет броя риби. Благодарение на приходите от този платен риболовен кът, се покриват някои от разходите за поддържане на еко пътеката. Напред пътят води към местността Лъката, някога дом на средновековни жилища. На 800 метра от там и нагоре по склона могат да бъдат видени останките от обитаваната през 6 -13 век крепост Кавурското Кале, която е обявена за паметник на културата с местно значение. Днес на тази местност има голяма и красива поляна, обградена от планински върхове.

Общата дължина на еко пътеката е 4 км, като са нужни между 2 и 3 часа за отиване и връщане. Тя е равна, което я прави леснодостъпна за всички туристи.

Използвани материали: zapadnirodopi.com