„Няма свободни места, целият хотел е пълен”, „приемаме само тридневни резервации”, „можем да ви запазим две нощувки, но да знаете, че цената е по-висока заради празника, подготвили сме и специална програма”. Накратко, това са най-често получаваните отговори, при опит да се направи резервация за почивка в някой за дните около 3 март. До националния празник остават близо две седмици, но свободните места в родните курорти са съвсем ограничени, въпреки завишените цени. Това едва ли ви учудва, тъй като подобна е картинката около всички официални почивни дни, резервациите се правят месеци преди датата, а хората са склонни да платят двойна или тройна сума, само да не изпуснат празника.  Първенец по впечатляващи оферти остава Нова година, но и през останалите празници има „добри попадения”.

От TrafficNews направихме проверка какви са възможностите за почивка покрай националния празник или казано по-друг начин – какво е останало и на каква цена.

Първо разгледахме цените в промоционален сайт, който ни предлага „изгодни” оферти от различни кътчета на България и чужбина. Особена разлика на цените в сравнение с обявените от самия хотел не видяхме. Повечето места за настаняване, които прозвънихме вече бяха заети (затова предупреждават и в самата обява – преди закупуването на ваучер да се провери за наличност).

При избиране на опция първо да видим най-ниската оферта, излизат предложения в чужбина. Четири дни в Истанбул с две нощувки и транспорт струва 205 лева на човек, а две нощувки със закуски и вечери на Охридското езеро излизат 219 лева на човек.

В съпоставка с това ще отбележим, че четири звезден хотел в Сандански ни изкушава с две нощувки, вечери и закуски за 518 лева за двама, като от хотела ни поясняват, че стаята няма балкон и е в старата част на сградата, ако искаме реновирана стая с тераса трябва да платим 638 лева.

Не липсват и предложения от родното Черноморие, хотелиерите се опитват да напълнят огромните бази и значително са намалили цените, особено ако ги сравняваме с тези от летния сезон.

Така например две нощувки в четири звезден хотел в Златни пясъци на база All Inclusive ще струва 199 лв. на човек, като в хотела има спа зона, а управителят ни  предлага и специална празнична програма.  Подобни са цените и на останалите отворени хотели по морските курорти, а свободни места се намират.

Тъй като голяма част от офертите получихме отрицателен отговор за свободни места, затова решихме да играем на сигурно със сайт за настаняване.

Велинград

Първоначално въведохме само една нощувка – 4-5(събота-неделя). Според това изискване ни излязоха само 38 места за настаняване, сред които нито един хотел, а само къщи за гости и частни апартаменти.  Повечето големи хотели предлагат единствено тридневни пакети, затова и променихме нашето изискване и вече търсим място за настаняване свободно от 2 март до 5(три нощувки – четвъртък, петък и събота).

След като увеличихме дните се появиха и повече места за настаняване – 75, сред които вече и хотели.

Първият такъв ни примамва с оферта от 628 лева за три нощувки и закуски, хотелът е четири звезди. Следва оферта от 760 лева, а първият петзвезден хотел в списъка предлага оферта от 816 лева.

Най-скъпата оферта за двама в спа курорта е 1352(намалена в този момент от 1518 лева), но в цената освен закуските са включени и вечери.

Пампорово

Тук намираме стаи в хотели само за една вечер 4-5 март, но и цените са впечатляващи.

За двойна стая в хотел с четири звезди и СПА ще трябва да заплатим 451 лева, в хотел пък с три звезди настаняването ще ни излезе 440 лева.  Към цената е включена единствено закуската.

За тридневен престой цените варират между 750 лева -1124 лева.

Банско

Предложения в Банско има 288 за тридневен престой.  Около 200 лева ще струват тези нощувки в къща за гости, а хотелите започват от 300 лева, като тези, които предлагат закуска и спа вдигат офертата на 430 лека.

Ако търсим такива с по-добри оценки, то цените страртират от 700 лева, 1300 пък ще ни струва настаняването в петзвезден хотел.

Изненадва ни оферта за пентхаус, в който има само една спалня – на три нощувки цената е 3907 лева.

Боровец

Офертите в Боровец са далеч по-малко, само 23 места за настаняване, като цените варират между 286 лева и стигат до 980.

Сандански

Нощувка в къща за гости за тридневен престой ще ни струва около 120 лева, а цената скача до около 1000 лева за хотел.  Настаняване в  „стая делукс”петзвезден хотел  в града излиза 1030 лева за три нощувки.

Великден

Вече се предлагат и оферти за великденските празници.

Екскурзия до Италия например струва 499 лева на човек, като за тази цена ще посетите  Милано и Верона. Офертата включва 3 нощувки със закуски, плюс самолетен и автобусен транспорт, посещение на езерото Гарда и възможност за Венеция.

489 лева пък излизат три нощувки за двама в Девин, като в цената са включени закуски и празнична вечеря.

*Уточняваме, че проучването е правено в периода между  14-16 март и възможно да има промени към днешна дата, тъй като хотелиерите и сайтовете за настаняване могат да променят цените.