Нова находка в сърцето на Сърнена Средна гора е на път да изясни множество детайли от духовния живот на траките, живели тук около четири хиляди години преди Христа. Става въпрос за „Пещерата на посветените”, наречена „Корабът”, която се намира в община Брезово, в землището на село Розовец. Обектът имитира пещера, а наименованието „Корабът” е дадено от местните хора заради една от скалите, която наподобява мачта на кораб.

„В района всъщност няма естествени пещери. Тази е направена изкуствено и е отворена на запад - посоката, която от дълбока древност се смята за свързана с отвъдния свят. Там са ходили избрани аристократи, елитарно общество, които ритуално са умирали и на следващия ден са се раждали, като са получавали прозрение от отвъдното”, разказа пред TrafficNews краеведът Радню Шопов, който е част от екипа на проведената преди дни експедиция. Тя е осъществена под ръководството проф. д.и.н. Валерия Фол, а в екипа работят още краеведите Гънчо Прасков и Станка Матева. 

Шопов уточни, че „Корабът” е впечатляващ, а размерите му са огромни. Дължината е 14 метра, височината – около 3 метра. Камъкът, поставен тук, вероятно ще се окаже по-голям от Караджов камък.

„Бил е заграден от изток. Зидът е паднал, но самите камъни могат да се пренаредят отново. От запад е отворено. Самото място също е интересно. Забелязах, че на поляната има нещо като кръг с наредени като часовник камъни. Това е може би едно от най-големите съоръжения от този тип и проф. Фол бе очарована”, сподели краеведът.

Гигантското мегалитно съоръжение е на няколко километра от “Слънчевата врата”. За нея е предложена хипотезата, че някога там е изпълнявана масова мистериална посветителна обредност на открито, т.е. участвали са и мъже, и жени, аристократи и обикновени хора. 

Отново над Розовец е открита и олтарната скала „Лицето” - изкуствено издялана човешка маска в скалата. Светилището е поредната перла в огърлицата от скално изсечени и мегалитни паметници на територията на община Брезово, които в древността са сакрализирали територията на селата Розовец, Свежен, Бабек, Златосел и град Брезово.

„Това е един камък с размери 2 на 1 метър, който е гледал на изток – явно към Бога Слънце при изгрев. Там са правели ритуали”, обясни Радню Шопов. Предстои мястото да бъде проучено допълнително. Тепърва ще стане ясно дали масичката, открита там, има съответната акустика. И дали при удар с определени предмети камъкът ще издава звук.

Другите две “съкровища” се намират в района на вече познатия мегалит “Яйцето на Змеицата”, в землището на село Свежен, и са леснодостъпни за всички туристи, включително и деца.

Единият от тях е Ритуален кръг “Давам, за да дадеш” с два олтара – единият за възлияния на течности, другият – за поставяне на дарове - хляб, плодове, млечни продукти. Хората, които са вървели по римския път, са спирали на това място, за да дарят боговете и да получат тяхното покровителство. Точно под Олтарния кръг са съхранени останки от мегалитна стена. Видимият участък е с размери около 4.5 м дължина и почти 3 метра височина. Големите блокове с размери над 1.20 м дължина и около 1-1.40 м височина са подредени между две високи грунтови скали.

Другият е “Големият жертвеник”, който се намира на около 100 метра северно от “Яйцето на Змеицата”. В основната скала, ориентирана изток – запад, са издълбани три големи овални жертвени ями с улеи за оттичане. Размерите на скалата са около 8 метра на 5.20 – 5.40 м.

„Всички тези обекти са известни на местните хора. Именно те ни ги показаха и ги призовавам и занапред да ни съдействат, тъй като в района има още много работа”, допълни Шопов.