Родопското село Белица е една от отправните точки, от която може да стигнете до Кръстова гора по маркиран маршрут. Само трябва да следвате табелите, да изкачите едно хълмче и след около 4 км вече ще пиете вода от аязмото на върха.  Екопътеката е изградена преди повече от 10 години, като в района са направени беседки, барбекюта, пейки и обозначителни знаци. Всичко е дървено в унисон с природата и предоставя чудесни възможности за разходка, съчетана с почивка. На теория всичко звучи чудесно, но е добре да отворим и една скоба.

През последните години някои от табелите по маршрута са паднали и в някои участъци на пътеката туристите лесно могат да объркат правилната посока. Екопътеката не е посещавана от много планинари и това допълнително затруднява преминаването, от гледна точка на това, че теренът не е много отъпкан и пътеката лесно може да се изгуби. Разбира се, това има и своята добра страна, тъй като буквално може да останете насаме с природата.

Въпреки това бъдете внимателни, тъй като в района се намира и резерватът „Кормисош“ и може да останете насаме и с доста диви животни, като диви прасета, кози и дори мечки. И все пак ако следвате табелите и не се отклонявате ще са ви необходими около час и половина в посока, за да минете през целия маршрут.

Като, разбира се, изкачването е доста по-трудно от слизането. От село Белица екопътеката започва от една полянка с няколко беседки, барбекю и гайдар, които се намират точно над центъра и кметството. Като видите затворения туристически център в селото поемете по пътя, който води към по-високата част и ще видите и началото на маршрута.

Ако пък тръгвате от Кръстова гора, началната точка ще намерите зад големи сателитни антени, които се намират зад манастирската част.

И за финал не забравяйте, че в природата няма кой да чисти след вас и подобни картинки не са съвместими с красивите гледки...