Какво прави Банско най-популярният зимен курорт у нас?

Решили сте да прекарате зимната си отпуска на ски и без колебание поемате към Банско. Ски курортът не случайно си е спечелил славата на столица на зимните спортове. Малко са градовете у нас, а и в чужбина, които могат да се похвалят с историята, културата и модернизацията на това малко планинско селище.

Банско е любима дестинация на цели поколения българи и хора от чужбина, които прекарват там празниците и дори по-голямата част от ски сезона. Много често тук се организират и тийм билдинги и други мероприятия. Мястото е често избирано и за романтични почивки, както и за семейни екскурзии. Така той се превръща в един от най-посещаваните курорти у нас и най-популярния ски курорт на Балканите.

Очарователното градче е сгушено в планината Пирин в югозападната част на България. Това малко курортно градче е разположено на около 1000 м надморска височина. Благодарение на това, неговите жители и посетители могат да се радват на дълга и снежна зима, която предразполага с перфектни условия за каране на ски и борд. Освен това рядко се среща в днешно време град с по-чист въздух от този в Банско.

Изглежда, че курортът успешно е намерил перфектния баланс между удобството и лукса от една страна и близостта и единението с природата от друга.

За удобството на туристите, които са решили да карат в Банско ски, са изградени няколко седалкови лифта, както и кабинков лифт. Те осигуряват лесен достъп до множеството писти в района. Предвидени са трасета с различни степени на трудност, които позволяват на всеки да кара според възможностите си. Има и отделни специални влекове и писти за деца, където малчуганите да могат да упражняват ски уменията си на спокойствие и в безопасност.

На разположение на туристите е и екипировка под наем, така че няма нужда да се тревожите, ако случайно забравите нещо при пътуването. Всичко може да се набави на място и то на добра цена.

Освен това градчето има изключително богато минало и множество културни и исторически забележителности, които можете да посетите, както на крак, така и със собствен или организиран редовен транспорт. Инфраструктурата на региона позволява бързо придвижване и достъп до разнообразие от интересни туристически дестинации, включително музеи, храмове и др.

За любителите на планинските преходи Банско е кръстопът на множество туристически пътеки с различна дължина и степен на трудност. Някои от тях са подходящи и за зимните месеци.

За свободното ви време през деня в градчето са на разположение и спортни комплекси, игрища за мини голф и мини футбол и други вълнуващи хоби занимания, включително и за най-малките. За дамите пък има всички удобства на една ръка разстояние - козметика, маникюр и педикюр, фризьор и т.н. Банско има и изключително богата културна програма - на практика почти всеки ден има премиера, някакъв спектакъл или концерт.

Градът е прочут и с кулинарните си шедьоври по стари традиционни рецепти, предавани от поколение на поколение. Когато посетите курорта, не пропускайте да опитате месните деликатеси като бански старец и бабек. Същото важи и за местната капама и чомлек, които буквално са единствени по рода си.

Наред с тези характерни ястия, можете да се насладите и на  европейска кухня в екстравагантния италиански ресторант Леонардо, например.

От друга страна, нощният живот в Банско също не е за изпускане. В модерните клубове и дискотеки на града се правят някои от най-големите партита в България.

Когато търсите къде да отседнете за един прекрасен уикенд или по-дълга ваканция в планината, на ваше разположение е 5-звездният апартхотел “Лъки Банско СПА & Релакс”. В него се намира най-модерният спа комплекс в района. Няма по-добро място за възстановяване след прекарания на пистите ден да се потопите в един топъл басейн.

Аква зоната на Лъки Банско е наистина забележителна с прекрасните си условия за разпускане и релакс. Водата в басейните се поддържа безупречно чиста, при това без да се използват химически препарати. Хигиената и дезинфекцията тук се постига по най-модерен начин - с помощта на електролиза с морска сол и йонизация.

Тук можете да се поглезите с воден масаж, солариум, перлена вана, турски хамам и още редица други релаксиращи удоволствия. Температурата на солената вода в  биобасейна е нито повече, нито по-малко от идеалните за тялото 33 градуса.

Сред екстрите на спа центъра в Лъки Банско са и т.н. ледена стая и солната стая,  престоят в които е безплатен. Изпаренията от облицованите с хималайска сол стени на солната стая действат отлично срещу простуда и други неразположения на дихателните пътища на човека.

Снимки: Pixabay.com