Малкият гръцки остров Халки от егейската островна група Додеканези преминава към зелена енергия след своите съседи Тилос и Астипалея, а също и към използване на електически автомобили в партньорство с френската компания Ситроен, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде АФП.

От днес Халки и островите от групата Додеканези няма да бъдат само привлекателни дестинации, но и места за динамични инвестиции в сектора на чистата енергия, посочи Мицотакис при откриването на проекта на острова с площ от 26 квадратни километра.

Проектът се вписва в инициатива на правителството, която цели превръщане на гръцките острови в модел за зелена икономика, енергийна автономия и екомобилност. В първия етап приоритет се дава на най-малките и отдалечени острови като Халки.

"Енергийният преход на нашите острови има за цел прекратяване на използването на въглища, спазвайки европейската цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г.", припомни гръцкият премиер.

Фотоволтаична централа, която е в процес на изграждане, ще задоволява нуждите от електричество на 470-те жители, посочи Мицотакис. Това ще позволи и намаляване на сметките за електричество.

Фирмата Ситроен предостави днес шест електрически автомобила за нуждите на полицията, бреговата охрана и общинските власти. Целта е накрая всички автомибили на острова с двигатели с вътрешно горене да бъдат заменени с електрически автомобили, според съобщение на Ситроен.