Църквата „Св. Иван Рилски” край язовир Жребчево притежава особена енергия. Вероятно поради факта, че при всяко пролетно пълноводие е потопена от водите на язовира, усещането да запалиш свещ вътре е особено. Иконите, поставени на импровизиран олтар до прозорците, свещникът, монетите, оставени от вярващи, издават, че църквата продължава своя живот като храм. Мястото привлича десетки туристи в почивните дни. Част от тях идват с каравани, за да съчетаят почивката на това мистично място с риболов и излет сред природата.

„Потопената църква” се намира на 156 км от Пловдив. Едната възможност да се стигне до там е АМ „Тракия”, през Стара Загора или Нова Загора. Другата – през Подбалканския път. Тъй като минава покрай розови масиви, които в момента са нацъфтели, той ще ви откаже от комфорта на магистралата. Който и маршрут да изберете обаче, няма да се объркате, тъй като навсякъде са поставени информационни табели.

Църквата "Свети Иван Рилски" е единственият останал жив спомен от историята на село Запалня, което е потопено заради изграждането на язовир "Жребчево" в началото на шейсетте години на миналия век. След потапянето му, на дъното на язовира останали къщите, читалището, селската кръчма и красивите розови градини на Запалня. 

Храмът е построен през 1891 година от тревненски майстори и е осветена през 1892 г. от митрополита на Сливенската епархия Гервасий. Той е бил издигнат на хълм, по-високо от селото, където се намирали и гробищата на Запалня. Когато е станало ясно, че селото ще бъде потопено, хората са изнесли иконите и църковната утвар и са ги пренесли в църквата в град Гурково. 

Преди две години църквата е ремонтирана и укрепена. Там вече се отслужват и литургии.