Бергамо е един от най-хубави градове в област Ломбардия в Италия. Той се намира в непосредствена близост до Милано. Градът е известен с това, че летището поема голяма част от полетите за хората, които искат да посетят Милано и Торино. 

Любопитен факт е, че много хора и до ден днешен смятат, че Бергамо всъщност е предградие на Милано. Причината е, че и на много от местата летището е написано като Бергамо-Милано, а и разстоянието с шатъл буса не е голямо, но Бергамо си е отделен град и няма нищо общо с Милано.

През март 2020-а година Бергамо беше градът в Европа най-тежко засегнат от коронавируса. Само за един месец от вируса починаха над 1500 души, а това е бройката на починалите в градчето за цяла година. Кадрите с военните камиони, които превозват телата на починалите и ковчезите в църквите разтърсиха света. В местния вестник страниците с некролозите достигаха до 11. Трагедията в Бергамо напомни за романа на датчанина Якобсен Йенс Петер – “Чума в Бергамо” – един от най-мрачните романи в света. 

Градът наистина беше опустошен от вируса, но успя да се вдигне сравнително бързо. Не и без благодарението на един от местните бизнесмени Антонио Перкаси, който има няколко бизнеса, сред които и голяма козметична компания. Перкаси е собственик и на една от местните гордости – футболният отбор на Аталанта, който именно в най-тежкият период за града успя да достигне най-великото си класиране – четвъртфинал в Шампионската лига и беше на крачка от полуфинал, като на полуфинала малко не стигна на бергамаските да отстранят ПСЖ. Всъщност много учени отдадоха трагедията, която се случи в Бергамо именно на футбола. В осминафинален сблъсък от Шампионската лига Аталанта беше домакин на Валенсия в Милано, защото тогава стадионът в Бергамо нямаше лиценц. Бергамаските спечелиха с 4:1 и десетки хиляди пътуваха от Бергамо за Милано, за да подкрепят любимия си отбор. Много от тях обаче се разболяват коронавируса именно в двубоя и се връщат в града. 

Любопитно е, че тук почти няма фенове на другите италиански отбори. Защото децата са закърмени още с раждането си с местната гордост Аталанта. Те получават шалче на отбора при раждането си. Стадионът, който приличаше по-скоро средновековен замък с огромна порта беше обновен. Изградена е чисто нова трибуна, а останалите бяха сериозно обновени. Портата на сектор В беше запазена, но също беше реновирана.

Всъщност въпреки короновируса центърът на Бергамо беше преобразен и през 2021-а година вече имаше напълно обновен вид.
Перкаси инвестира в летището Бергамо Осерио, което беше преобразено, а до него беше направен и голям търговски център. Именно тук кацат и повечето от полетите за Милано, а пътниците оценяват високо летището и го слагат доста над Малпенса – летището на Милано, което поема по-малко полети от Бергамо. 

От летището има шатъл бус до централната жп гара в Милано. Разстоянието между Милано и Бергамо е около 30 км. Жп гарата, автобусната гара са една до друга и именно от там се хваща и шатъла за аерогарата. Центърът е на само 300 метра от двете гари.

Бергамо е малък град, но определено не е за пренебрегване. Гордостта на градът е Чита Алта или още Горният град. Старият град и до ден днешен е притегателно място за всички туристи, а той определено си заслужава да бъде посетен.

Още когато влизате в Чита Алта ще бъдете удивени от огромните портите, които преди години са се затваряли точно в 22:00ч. 

Може да посетите кулата Рока, която открива страхотна гледка към града от всичките му страни. Към нея има и исторически музей, който описва част от историята на Италия. Друга интересна забележителност е 53-метровата кулата Кампаноне. Всяка вечер камбаната на кулата бие 180 пъти - традиция, която остава и до ден днешен. Всяка вечер в 22:00ч. камбините са биели преди, за да могат хората да се приберат в Горния град преди затварянето на портите. Тук е и родното място на композитора Гаетано Доницети, а музеят на Доницети се намира също в Горния град. Пиаца Векия също е една от атракциите на града, а тя се намира точно в центъра на Горния град. Туристическият поток е съсредоточен именно в Чита Алта. Градът може да бъде разгледан за един ден и е много подходящо да отседнете в него преди полета си на следващия ден. До Чита Алта може да стигнете по два начина – пеш и чрез специален фуникуляр, който е една от атракциите на Бергамо.