Има много фактора, които могат да повлияят на избора на място за живеене. За някои това е стандартът на една страна и изобилието от дейности на открито, за други чистотата, а за трети – спокойствието.

Именно за тези, които просто търсят спокойствие, Icelandair проведе проучване, анализиращо фактори, като светлинно замърсяване, задръствания, нива на щастие, за да определи кои градове по света предлагат на своите жители най-релаксиращата среда.

Това изследване е провокирано от проучване на Американската психологическа асоциация, която разглежда дълбокото въздействие на пандемията. Според него 46% от възрастните от поколение Z смятат, че психичното им здраве се е влошило от 2020 г. Същото нещо споделят 33% от X-поколението, 31% от милениумите, 28% от бумърите и 9% от по-възрастните.

Тъй като средата, в която живеем, играе голяма роля за психичното здраве, Icelandair проведе това проучване, за да насочи хората към градове, които може да им предложат повече спокойствие.

Ето топ 20 на най-релаксиращите градове в света:

На първо място е Берген, Норвегия, който се класира високо заради много ниските си нива на задръствания (13%), ниските нива на светлинно и шумово замърсяване (25) и високата средна продължителност на живота от 83 години.

Домът на най-големия градски парк в света, Пърт, Австралия, се класира на второ място, следван от Рейкявик, Исландия, който постигна висока оценка отчасти благодарение на местоположението си, заобиколен от естествена красота.

Разглеждайки списъка като цяло, Австралия има силно представяне с Бризбейн, Мелбърн и Сидни, които също се появяват в топ 20, докато Нова Зеландия вкарва три града в класацията. Три американски града попадат в списъка - Далас, Хюстън и Вашингтон, класирани съответно на 18, 19 и 20 позиция.

Ето Топ 20 на най-спокойните градове:

Берген, Норвегия

Пърт, Австралия

Рейкявик, Исландия

Хелзинки, Финландия

Уелингтън, Нова Зеландия

Цюрих, Швейцария

Бризбейн, Австралия

Мелбърн, Австралия

Стокхолм, Швеция

Окланд, Нова Зеландия

Осло, Норвегия

Сидни, Австралия

Копенхаген, Дания

Тел Авив, Израел

Крайстчърч, Нова Зеландия

Торонто, Канада

Сан Хосе, Коста Рика

Далас, САЩ

Хюстън, САЩ

Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ

Източник: profit.bg