Километричните опашки на граничен пункт „Маказа” продължават засилено и днес. Това показват публикации в социалните мрежи. Още от вчера сутринта трафикът към Гърция от българи,които са решили да прекарат Великден в южната ни съседка е изключително засилен.

Българи споделят в групите, че не помръдват от местата си с часове, а колоната става все по-дълга. Други потребители съветват тръгващите да преминават през Златоград, защото там трафикът е в пъти по-разреден.

Полицаи проверяват за носене на маски в колите.  Все още южната ни съседка не е облекчила мерките за влизане в страната.

И към днешна дата в Гърция се влиза със зелен сертификат. Ако притежавате такъв документ не е необходимо да показвате и негативен  PCR тест. Зеленият сертификат на входа за Гърция може да показва, че сте ваксиниран, преболедувал или резултат от PCR тест, който важи за срок 72 или бърз тест със срок на годност 24 часа.

Пристигащите в Гърция трябва да имат предвид, че на границата могат да бъдат обект на спонтанен тест за ковид. Това означава, че на случаен принцип граничните власти подбират преминаващи през границата, които да бъдат тествани. При отказ – може да не бъдат допуснати в страната.

Всички тези мерки ще отпаднат от 1 май, когато няма да се иска зелен сертификат за влизане в Гърция.

 Снимки: ГКПП Маказа - Актуална информация