Таксиметровите шофьори в Пловдив отново пропищяха срещу паркирани автомобили по отредените за таксита стоянки. Няколко сигнала постъпиха в редакцията на TrafficNews за неправилно спрели цивилни коли, прекарващи часове по стоянките.

Всекидневни са нарушенията около големите търговски центрове и моловете в града и натоварените улици, споделят работещите в бранша.

Според шофьорите е масова практика местата отредени за таксита да бъдат ползвани като безплатен паркинг от гражданите. Често паркираните автомобили са едни и същи, а нарушителите не се санкционират. 

Спирането по таксиметровите стоянки затруднява работата на таксиджиите и те от своя страна са принудени да паркират по други места, което често им носи глоби. През това време шофьорите с цивилни автомобили продължават да се скатават от синя зона като спират на местата отредени за таксита.

Според закона, тежкотоварните автомобили тип "паяк" извършват само оперативната дейност по репатриране на неправилно паркирали автомобили, независимо от това какво нарушение са извършили водачите. Самата констатация на нарушението се извършва от представител на службите за контрол, каквито са КАТ и „Общинска полиция". Тоест паяците нямат право да вдигат автомобили, без да има констатирано нарушение от контролните служби.

В Пловдив санкцията за паркиране в района на автобусните спирки на градския транспорт, стонките за таксита, пред контейнерите за смет или пред входовете на обществени сгради и в пешеходните зони от 1-ви април вече е 150 лева, но явно това не плаши пловдивчани и шофьорите продължават да показват наредбата.

Всичко ще става страшно и ние тези хора трябва да ги отучим да спират по стоянките. Постоянно подавам сигнали, но действие от институциите няма. Писма ми да ме разкарват по районни, след като подавам сигнали на мобилното приложение на МВР”, разказа шофьор от бранша.

Бърза обиколка из стоянките показва и множеството нарушители: