Спират движението за автомобили в участъка под моста на Герджика по бул. „Марица-юг” този уикенд. Указателни табели и пътни знаци ще пренасочват автомобилния трафик към обходни маршрути, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”.

Причината за временната организация на движение са дейности по програма на общината за дъждовно отводняване на критични участъци от пътната инфраструктура. Пространството под моста на Герджика е последният предвиден обект по тази програма.

През изминалите два уикенда същата работа беше извършена под моста до Университета по хранителни технологии.

Част от новоасфалтирания булевард „Марица – Юг” беше разкопан, за да се изгради отводнителен канал по европейски проект. Това стана ясно по време на първата копка на обекта, която бе дадена от шефа на отдел „Екология” в Община Пловдив Вяра Колева и зам.-кметът на „Централен” Тошо Пашов.

Разкопават част от новоасфалтирания бул. „Марица-Юг”, за да изградят отводнителен каналЕвропейският проект за 360 хил. лева трябва да реши проблема с наводненията по булеварда

Припомняме, че проектът е за близо 360 000 лева, като дейностите са - „Дъждовно отводняване на завирени критични участъци от пътната инфраструктура, в следствие на интензивни валежи, чрез екологично комплексно решение, изпълнявана от Община Пловдив”. Европейската програма се изпълнява съвместно с още седем български общини и водещ партньор Националният доверителен екофонд.

По информация на TrafficNews на няколко места новият асфалт по булеварда ще бъде разкопан напречно около метър, за да бъдат изградени тръбите.

От строителния отдел на Община Пловдив заявиха, че при асфалтирането на участъка дейностите с фирмата по проекта за канала са били съгласувани. Оставени са прозорци, където ще бъдат прекарани тръбите и няма нужда да се кърти новия асфалт.

След това съоръженията и тръбните участъци трябва да се оразмерят за интензивност на дъжда 314 литра на хектар. Изпълнителят ще трябва и да възстанови всички пътни настилки, зелени площи и тротоарите след дейностите.