Част от новоасфалтирания булевард „Марица – Юг” ще бъде разкопан, за да се изгради отводнителен канал по европейски проект. Това стана ясно по време на първата копка на обекта, която бе дадена от шефа на отдел „Екология” в Община Пловдив Вяра Колева и зам.-кметът на „Централен” Тошо Пашов.

Проектът е за близо 360 000 лева, като дейностите са - „Дъждовно отводняване на завирени критични участъци от пътната инфраструктура, в следствие на интензивни валежи, чрез екологично комплексно решение, изпълнявана от Община Пловдив”.  Европейската програма се изпълнява съвместно с още седем български общини и водещ партньор Националният доверителен екофонд (НДЕФ).

„Този проект ще има изключителен екологически ефект.  С него ще реализираме едно решение, което да отвежда водите от подлезите на булеварда  към река Марица. Ще има датчици, които ще показват дали в действителност водата отива в реката. Те ще бъдат обхванати в система, която ще алармира какъв е проблемът. Решението ще се реализира три места, подлезите на бул. „Копривщица”, на УХТ и Герджика”, каза Вяра Колева. Тя допълни, че се  предвижда пълно затваряне на булеварда, но сроковете са изключително кратки и през декември ще  бъде готов.

Относно каква част от булеварда ще бъде разкопана, тя заяви, че е директор на отдел „Екология”  и не може да отговаря на въпросите относно ремонтите в града, а просто представя проекта.

По информация на TrafficNews на няколко места новият асфалт по булеварда ще бъде разкопан напречно  около метър, за да бъдат изградени тръбите.

От строителния отдел на Община Пловдив заявиха, че при асфалтирането на участъка дейностите с фирмата по проекта за канала са били съгласувани. Оставени са прозорци, където ще бъдат прекарани тръбите и няма нужда да се кърти новия асфалт.

След това съоръженията и тръбните участъци трябва да се оразмерят за интензивност на дъжда 314 литра на хектар.  Изпълнителят ще трябва и да възстанови всички пътни настилки, зелени  площи и тротоарите след дейностите.