Мотористи от 89 клуба в цялата страна ще внесат утре в парламента предложения за промени в Закона за движение по пътищата. Основната цел на идеите е да са намалят фаталните инциденти на пътя. Сред предложенията е криминализиране и по-строги наказания за шофьори, които, нарушавайки правилата за движение, предизвикват тежки катастрофи с тежко ранени и загинали.

Александър Иванов кара мотор повече от 24 години и преминава над 30 000 км годишно.

Самата дестинация е нашето удоволствие. Искаме да стигнем там, където сме тръгнали живи и здрави, казва Александър.

Александър смята, че са необходими законови промени, които да направят пътната обстановка по-безопасна.

Винаги нещата се пресичат по средата. Има хора от нашите, които карат бързо. Други разсеяни водачи, които говорят по телефона. И в този момент той прави обратен завой, нашият кара със 150, в града, което е абсолютно недопустимо и става това, което не трябва да става.

Сред предложенията, които ще бъдат внесени утре, е да се изравни скоростта на леките коли и моторите при движение по магистрали и републикански пътища. Предлага се и начинаещите мотористи да могат да се движат в бус лентите.

Необезпокоявано от хора, които бързат, забързани от ежедневието. Това е спасителният пояс, пак повтарям - местенцето, където може да оцелее един млад водач, казва Даниел Капсъзов - президент на мотоклуб, пред БНТ.

Друго предложение - да не се дава автоматично правоспособност за каране на мотопед на всички, които вземат книжка за категория Б.

По желание да взимат категория М, а не държавата да им го вменява по необходимост. Дава се по желание, минавате на курс, който курс ще ви научат не само на правилника за движение по пътищата, а как да управлявате мотопеда, допълва още Даниел Капсъзов - президент на мотоклуб.

Предлага се още мотоциклети от категория А1 и А2 да могат да се движат по магистрали, както и поставяне на допълнителни предпазители под мантинелите на местата с концентрация на катастрофи.