Автошествия на превозвачи тръгнаха в редица големи градове в страната. Освен в Пловдив, тирове и автобуси от вътрешния и международен превоз се събраха в София, Благоевград, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Смолян. Те заявяват, че недоволството им е провокирано от липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора. Настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца и мораториум върху цените и обхвата на тол таксите.

В София протестът започна пред парк „Враня” и стигна до президентството. Там бяха паркирани камиони, които блокираха движението по жълтите павета. 

В Благоевград протестите започнаха в 10 ч., когато превозвачи се отправиха на автошествие към Симитли. Според управителя на една от фирмите - Николай Хайлезов, исканията са да се махне биопродуктът от горивото или да се намали акцизът. "Не е нужно да затваряме пътища, просто ще спрем да работим - това повече боли. Вече има много фалирали фирми", разкри той пред Нова тв.

Ако до 20 дни исканията им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари.