Електрическа тротинетка е блъснала дете на централната алея в парк "Лаута", съобщиха очевидци. Инцидентът е станал преди няколко дни. Младеж и девойка са се движели по алеята с електрическа тротинетка под наем, където в същото време се разхождали много пешеходци, сред които и родители с деца. "Едно момиченце на 4-5 години караше колело , а баща му вървеше отзад. То кривна встрани и тогава го удариха. Детето изхвърча на няколко метра и падна на асфалта. Тези от тротинетката също паднаха. За щастие детето се размина само с охлузване, но много се изплаши. Баща му също" разказва очевидецът.  

Напоследък зачестяват сигналите за тротинетки, които се движат с висока скорост в паркове, велоалеи, тротоари и улици. Возенето на двама души на една тротинетка също е забранено, но и това е все по-често срещана гледка.

Преди броени дни в София бе засечена тротинетка, която се движеше със 100 км/час. 

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) призова органите на реда да санкционира водачите на електрически тротинетки, движещи се с висока скорост.  От БАЕМ определиха това поведение като безотговорно и безразсъдно.

Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач на тротинетка, а и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна алтернатива за придвижване, обичана от мнозина, казват още от асоциацията по електромобилност.

Електрическите тротинетки са екологична, удобна и най-вече безопасна форма на транспорт, която може да допринесе много за една по-добра градска среда. Статистиката показва, че тези персонални транспортни средства са много по-безопасни, в сравнение с автомобилите и редица други алтернативи за придвижване. Това обаче не премахва от водачите на тротинетки отговорността да ги управляват, съобразявайки се със законовите ограничения и с изискванията за безопасност на пътя.

От БАЕМ изтъкнаха, че според Закона за движение по пътищата, максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч.

В средата на 2020 г. бяха направени изменения и в Закона за движение по пътищата, с които се регламентират правилата за движение на електрическите тротинетки и велосипеди. Според въведените правила децата над 16 години могат да я управляват по велосипедната инфраструктура, също по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост е до 50 km/h. Всички до 18 г. трябва да носят и каска. Забранено е модерните возила да развиват скорост, по-висока от 25 km/h, да се возят по двама, да навлизат по площите, предназначени само за пешеходци. Санкциите за неспазване на правилата са между 10 и 50 лв. - в зависимост от тежестта на нарушението.