Системата „бонус-малус“ при задължителната застраховка "Гражданска отговорност" цели да се облекчават водачи, които нямат произшествия на пътя. За тях застраховката ще е значително по-ниска, докато тези, които имат ПТП, независимо дали е спрямо автомобил или човек, те вече ще плащат по-завишени застраховки като тарифи, обясни пред TrafficNews.bg пловдивският застрахователен брокер Румяна Николова.

Софтуерната система, с която застрахователите работят вече е автоматично свързана със системата на КАТ. И така ако някой клиент се опита да укрие произшествие станало преди 3 или 5 години при попълване на полица системата автоматично генерира и показва всяко извършено нарушение или инцидент. Така автоматично ще бъде начислена по-високата тарифа, която той трябва да заплати като застраховка, обяснява брокерът. Николова обяснява, че не е реално и справедливо ако един водач с регистрирано ПТП, например, и един водач, който в хронологията си като шофьор няма регистрирани инциденти да плащат една и съща гражданска отговорност. При всички положения младите шофьори ще плащат по-високи застраховки от водачи, които са с 5, 10 или 15-годишен опит.

На фона на цените от миналата година през тази различните компании имат завишение на застраховките между 30 и 80 лева. Като пример Румяна Николова посочи собствения си автомобил 1000 кубика. Миналата година тя е е застраховала колата си в една от големите компании за 173 лева, а тази година същият автомобил е на сумата 205 лева. При по-високите класове автомобили завишенията са доста по-големи, подчерта още брокерът.

Дори и да е ясна схемата, по която ще се изчислява цената на гражданската застраховка има много неизвестни, с които водачите не са запознати. Какви са те, вижте във видеорепортажа на ТРАФИК ТВ: