Катедрата по медицинска биология в МУ-Пловдив отбеляза своя 70-годишен юбилей от създаването си. Млади кадри и опитни професори стоят зад неуморния труд в лабораториите на Катедрата вече седем десетилетия.

„През целия период от възникването и́ до 70-годишния си юбилей тя е била преподавателска и научна структура с модерна визия, наложена от мотивиран и високо ерудиран академичен състав”, съобщи ръководителят на Катедрата по медицинска биология в Медицински университет-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян.

Какво разказаха младите кадри пред TrafficNews.bg, както и техните преподаватели - вижте във видеото.

Първата лекция в Медицинския факултет, с която се поставя началото на учебните занятия, е на тема „Увод в биологията“, изнесена от д-р Радой Попиванов – тогава преподавател по биология в Пловдив и асистент по вътрешни болести в Софийския медицински факултет, а по-късно академик и министър на народното здраве.

В настоящия етап в катедрата по медицинска биология работят двама хабилитирани преподаватели и 7 асистенти. Само за периода 2010 – 2014 година са публикувани 34 статии в международни списания, от които 24 с импакт фактор. Научните интереси са насочени към молекулната медицина –механизми на туморогенезата, нови биомаркери, персонализирана медицина и фармакогенетика.

„Чествайки своя юбилей, катедрата и МУ-Пловдив е и домакин на ХI Национална конференция по медицинска биология, която се провежда до неделя”, съобщи още проф. Сарафян.

Тя поясни, че е издадена кратка история на катедрата с поглед към миналото й.

„Опитахме се да съберем данни за основателите на катедрата, за нашите учители, колеги и служители, за да отдадем дължимото към техния принос за развитието на катедрата по биология. Тя е била не само работно място, но храм на знанието, граден от отдадени, ерудирани и активни преподаватели с новаторско мислене и творчески дух. Благодаря на всички, работили за бъдещето на катедрата, защото, убедена съм, то е оптимистично и обещаващо.”, каза още професор Виктория Сарафян.

TrafficNews.bg