Какво е общото между това да управляваш хотел и да свириш на пиано? И за двете трябва талант, упорита работа и малко импровизация. „А и определено пианото помага за тренирането на паметта - което е плюс за всяка работна позиция”, признава пред TrafficNews.bg Величка Христева. Младата пловдивчанка е управител на Парк и Спа хотел Марково, но хобито й е музиката. На 18 ноември изнесе изключително емоционален концерт и плени близки, приятели, роднини и колеги с изпълнението на едни от най-мелодичните произведения на Шопен, Моцарт, Рахманинов, Чайковски, Григ, Дебюси, Глинка и Андрей Стоянов. На бис изпълни и "За Елиза" от Бетовен – което се оказа любимо на публиката. Концертът събра около 140 човека. Концертната програма се състоя от две части и антракт. Вили имаше възможността да свири на страхотния бял роял YAMAHA, собственост на хотела, а като изненада за публиката участие взеха и останалите ученици на нейната преподавателка - Людмила Петрова. Вечерта завърши с коктейлно парти с пенливи вина и разбира се - класическа музика.

„Лично за мен най-интересното произведение е "Чучулигата". Изключително красива руска народна песен с автор Михаил Глинка, а транскрипцията за пиано е съставена от руския композитор, пианист и диригент Милий Балакирев. Може би "Чучулигата" е любимата ми пиеса от концертната програма. "Лунна светлина" на Дебюси също е сред фаворитите ми”, призна Христева.  

Тя свири на пиано от 6-годишна при първа и единствена учителка Людмила Петрова. Вече осемнадесета поредна година взима уроци. Така избрала и датата - 18.11.2018. Подготовката й за концерта била засилена в последните 6 месеца. Част от произведенията изпълнява от няколко години, за да ги усъвършенства. „Упражнявам се всеки ден и репетицията продължава между три и пет часа дневно, понякога и повече”, разказва управителката. Въпреки това възприема свиренето единствено като хоби. Няма музикално образование. Завършила е Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, след което продължава в Нов български университет със специалност "Маркетинг". Признава, че пианото я разтоварва и е нещо, което прави за свое собствено удовлетворение. И дори не се е замисляла за кариера в музиката.

Обича обаче вълнението от сценичната изява и от малка се явява на конкурси за любители. Била в трети клас, когато се явила на първия си клавирен конкурс и спечелила първа награда. Под ръководството на госпожа Петрова има присъдени още 11 първи, 10 втори и 2 трети награди от национални и международни конкурси. През 2016 г. печели специалната награда за изпълнение на пиеса от Андрей Стоянов от международния конкурс за любители "Андрей Стоянов", а през 2018 г. - първа награда от международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO - София. 

„Всъщност дипломите и наградите не са най-същественото нещо. Госпожа Людмила Петрова ме научи не просто да свиря на пиано, а да обичам музиката. Не знам как да й се отблагодаря за всички години напътствия, насоки и безкрайната подкрепа и любов, с която ме е дарявала. За мен тя е много повече от преподавател - приемам я като част от моето семейство”, признава Вили. 

Според нея, за да работиш като ръководител, трябва да притежаваш редица комплексни качества - инициативност, комуникативност, решителност, самоувереност, умения да работиш в екип, сътрудничество и много други. Като човек се определя като уравновесена и добронамерена - не обича острия тон и грубите забележки. „Разбирателството между хората от екипа е от първостепенно значение и смятам, че успявам да го постигна. След края на работния ден отделям време за репетиции. По този начин се откъсвам от проблемите в ежедневието и просто се потапям в музиката. Това ме разтоварва и ме зарежда с енергия”, разказва младата дама.  

Мечтите й са свързани най-вече със здравето и щастието на хората, които обича. Казва, че не мечтае за кариера като концертиращ пианист, по-скоро да 
продължава да се занимава с музика като хоби и да заинтригува повече хора също да се занимават с това, особено децата. 

В момента Вили учи нови произведения, които са още по-виртуозни от предишните. Вече мисли и за следващ концерт. Има желание да организира и конкурс за млади таланти - деца от национални школи и частни преподаватели. „В Парк и СПА Хотел Марково определено има прекрасни условия за провеждането на такъв тип мероприятия. Смятам, че децата се нуждаят от изява и това е стимул за тях да се развиват и да показват способностите си”, допълва Христева.

 

Снимки: Димитър Яков

Видео: Димитър Зангаров