Точно преди една година няколко абсолютно луди глави решихме да направим нова и различна медия в Пловдив.  Медия, която едновременно да информира и да забавлява читателите. Така се появи TrafficNews.bg. Сайтът се превърна в поле за изява на журналисти с постижения и училище за млади репортери.

Заложихме няколко прости, но изключително важни правила в работата си- бързина, но не за сметка на фактите, проверка на всеки сигнал на гражданин,  търсене на реакция от всички засегнати страни,  спазване на основните етични стандарти.

Резултатите не закъсняха – медията бързо набра скорост и година след създаването си TrafficNews.bg категорично влезе в Топ 3 на най-четените новинарски сайтове в Пловдив, както и Топ 30 на националните медии.  Последните данни от месечната статистика на агенцията за онлайн изследвания „Гемиус“ за юли показва, че TrafficNews.bg  се нарежда на 2-ро място сред новинарските сайтове в Пловдив и на 24-то място сред най-четените информационни сайтове в страната със 185 000 посещения.

Беше година на  предизвикателства, уроци,  срещи, сблъсъци, опит, емоции, вдъхновение, изпитания. Показвахме и добрите, и лошите неща в живота. Водихме и големи, и малки битки. За нас е еднакво важно да покажем нарушителя, спрял на инвалидно място и контрабандиста, който ощетява държавата с милиони. Създадохме каузи,  поставяхме въпроси, търсихме отговори. И ще продължим да го правим. Макар и млад, сайтът  ежедневно създава новини за националните медии.

Често ме питат „Колко човека работят в TrafficNews.bg?“ Всеки път се замислям. Истината е , че не знам точната бройка, тъй като екипът е огромен. В него са всички наши читатели и последователи във Фейсбук,, които ежедневно ни изпращате новини, снимки и сигнали. За тях е и нашето огромно БЛАГОДАРЯ! Благодарим и на екипа адвокати от Пловдивска адвокатска колмегия Росен Димитров и Станислав Станев, които поддържат чудесната образователна рубрика "Урок по история".

Втората си година TrafficNews.bg започва в нов, оборудван по всички съвременни стандарти нюзрум. Медията разполага с модерно телевизионно студио, в което ще се правят новинарските емисии и предаванията на Traffic TV - интернет телевизията, която е новият проект на медийната група. Скоро читателите на сайта ще могат да гледат в реално време събития, които ги интересуват,  тематичните предавания ще събират гледни точки по различни проблеми.   

Разбира се, знаем, че не можем да се харесваме на всички, но и далеч не се стараем да го правим. Година след старта си, TrafficNews.bg  продължава да бъде независима медия, която не зависи от общинско или партийно финансиране. Това е гаранция, че можем да показваме както добрите неща, които се случват в града, така и да отправяме критика към хората, на които сме поверили управлението му.

Харесва ни да работим в конкурентна среда и залагаме на fairplay. Знаем, че по-добрият ще победи. И тъй като всеки в екипа на TrafficNews.bg притежава изключително висок състезателен дух, сега е времето да кажем, че тази година само загрявахме.

TrafficNews.bg ще се бори за доверието на всички читатели, които искат да са информирани. Ще продължава да задава въпроси, без да очаква предварително нагласени отговори.

Сигурни сме, че ще успеем!


P.S.  И тъй като всичко, за което ви разказах, не ни отнема много време и през по-голямата част от седмицата сме пълни айляци, направихме и сайт , в който да се забавляваме, да пътуваме, да похапваме и да се смеем. Нарекохме го Пътеводител за безделници.  Там човек наистина може да си почине и да се посмее.

Направете го с Ailqk.bg!

Парашкева Иванова, Главен редактор на TrafficNews.bg

Ето и някои от гафовете на екипа през последната година :)

TrafficNews.bg