„Чрез Фейсбук профилите си качват такива клипове и защитават бойците, които са загинали за вярата и Джихата. Има и още доказателства, от които Муса Ахмед призовава да направим такава война, каквото правят Ислямска държава”. Това заяви прокурорът по делото за новата група мъже, задържани при акция на МВР и ДАНС – Атанас Гичев, предаде репортер на TrafficNews.bg

Пловдивският апелативен съд остави в ареста всички шест души, задържани миналата седмица в Пловдив и Пазарджик за проповядване на антидемократична и религиозно-екстремистка идеология. Според прокуратурата те са били приближени на Ахмет Муса и са проповядвали радикален ислям в Пловдив, Асеновград и Пазарджик.

„Можеха да изкарват клипове и да слагат други лица. Нашите момчета не знаят какво правят. Всичко това е скалъпено и всичко е лъжа”, твърди майката на Муса Ахмед.

Според магистратите, всички шестима задържани са разпространявали чрез социалните мрежи в България видео клипове, които призовават към проповядване на радикален ислям и свещена война. При обиск в домовете им са открити клипове и знамена, свързани с Ислямска държава, както и снимков материал. Според магистратите, доказателствата свързват задържаните с осъдения на първа инстанция Ахмед Муса Ахмед.

Всички шестима задържани при акцията на ДАНС и МВР остават с постоянна мярка задържане под стража.

TrafficNews.bg