Лишават онкоболни от химиотерапия!
Стряскащо: 600 хиляди българи болни от рак! 30 остават без химиотерапия!

600 хиляди българи в момента са болни от рак. 37 хиляди се разболяват всяка година. Една трета от пациентите са застрашени да останат без медикаменти за химиотерапия. За това алармираха шефовете на онкодиспансерите, които се събраха в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg
„Проблемите на всички са едни и същи – приключване на средствата за закупуване на медикаментите за онкологията, в частност за химиотерапията.”, заяви пред TrafficTV д-р Калин Калинов, управител на Комплексно-онкологичен център – Пловдив.
Бюджетът на онкодиспансера в Пловдив е на намален със 7 милиона и 300 хиляди лева, което поставя под въпрос химиотерапията на 30% от пациентите. Коментарът на д-р Калинов и на зам.-директора на болницата на онкологични заболявания във Варна д-р д-р Янислава Илиева – вижте във видеото.

Всички 13 онкоболници в страната отчитат дефицит на парите за медикаменти.
„Изразяваме становище, което ще бъде връчена на институциите от контактната група против проектопромените в Закона за лечебните заведения, който цели заличаване на системата от комплекси онкологични центрове и специализирани болници за онкологично лечение.”, добави д-р Калинов.
Според ръководителите на онкодиспансерите в страната въвеждането на листа за чакащи няма да реши техните проблеми.

TrafficNews.bg