Любителско видео показва облакът под формата на гъба в първите минути на взрива в Иганово.  Само три седмици след първата експлозия на 21 март, днес нови взривове паникьосаха жителите на Иганово. Рано тази сутрин, малко след 7 часа са се чули няколко експлозии. От МВР потвърдиха за взривовете, като заявиха, че няма данни за пострадали или жертви  Чули са се 5 експлозии. Към мястото се отправиха три противопожарни автомобили и коли на Бърза помощ.


Десетки жители на Иганово бяха евакуирани след първия взрив. Местните хора смятат, че причината за взрива е саботаж, защото днес заводът е трябвало да започне работа за първи път след експлозиите през март. Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". Спрян е и пътническият влак Карлово - София на спирките Карлово и Христо Даново. В момента складовете са затворени и в тях не се допускат работници, тъй като тече разследване на предишния взрив.

При предишните експлозии, очевидци отново съобщиха за облак като гъба, който се издигнал над епицентърана взрива. 

Все още няма категорично заключение за причините за първите взривове. Извършени са огледи на склада, след като сапьори са обезопасиха района. 

Основната цел на вещите лица ще бъде да установят дали количеството останки от взрива съответства на това, което би трябвало да се намира в склада по документи. Според наличната документация там са се съхранявали около 10 000 снаряда , като номенклатурата е съдържала 13 различни вида заряди. Заключението на вещите лица относно количеството съхранявани боеприпаси ще покаже дали пожарът не е бил умишлен с цел заличаване на злоупотреби.

"Ще направим всичко необходимо да разкрием причините за пожара и взрива" бе категоричен Румен Попов след инцидента. Още преди това да се случи обаче, последваха нови взривове. Как поредния инцидент, за който се коментира , че е саботаж, ще се отрази на разследването, все още не е ясно. 

Загубите от първите взривове бяха 21 милиона лева. 

TrafficNews.bg