Карловската болница подкрепи националния протест на общинските болници. За един час работа спряха лекари, медицински сестри и санитари.

Лекарите в Карлово настояват за увеличаване на клиничните пътеки поне с 20 % и за изплащане на надлимитните средства за последните 2 години и половина. МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово е една от малкото със задължения под 300 хиляди лева. Тя обслужва район от 80 хиляди пациенти. Медиците настояват държавата да ги защити и да ги предпази от фалит. 

Подробности вижте във видеото: 

Протестиращите настояват лечебните заведения да получат целева субсидия от 30 млн. лв., с която трябва да се преодолее тежката задлъжнялост на общинските болници.

В страната общо 22 болници ще спрат работа , като пациентите в спешно и живото-застрашаващо състояние ще бъдат обслужвани.

Според Националното сдружение на общинските болници в България състоянието в сектора вече не може да се опише като опит за оцеляване, а като невъзможност за оцеляване. Показват го и цифрите – задълженията на общинските болници в България са 100 млн. лв. към декември миналата година, сочат данни на Министерство на здравеопазването.