Специализиран автомобил на „Пожарна безопасност и защита на населението" се преобърна по таван в района на големия пожар край село Ахрянско тази сутрин, съобщи 24rodopi.com. „Водачът извършване маневра на заден ход, когато колата изведнъж тръгна по склонна и се преобърна. Няма пострадали", поясни участник в акцията по гасенето на огъня.

Над 2,5 милиона лева са щетите от огнения ад над Ардино, заяви по-рано днес областният управител на Кърджали Илия Илиев.

Успокояващата новина е, че пожарът в района поне е локализиран.

Опасност огнената стихия в Родопите да се разрасне отново има, поне докато не падне първият сериозен дъжд в района.

От вътрешното министерство информират, че са предприети всички действия за овладяване на пожара на територията на Държавно горско стопанство-Ардино. Той е локализиран и потушен, но продължава следенето, тъй като метеорологичните условия са благоприятни, а и има отделни тлеещи огнища. Днес вертолети продължават облитанията над района до окончателното потушаване на огнищата.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал заради дървосекачи в района. За момента има двама задържани. При пожара няма пострадали хора.

Под заплаха са жителите на три махали и един квартал на Ардино. В района са концентрирани сили от областите Кърджали и Смолян, в гасенето участват и много доброволци. Два военни хеликоптера се включиха в акцията за потушаването на пожара. Община Ардино има готовност да евакуира застрашените хора.

Пожарът е пламнал малко преди 12 часа. Според местните жители пламъците са тръгнали от лагер на роми - дървосекачи. Полицията вече е задържала двама души, които дават обяснения. Най-застрашени са хората от село Родопско и квартал Веселиново. Пламъците са спрени на метри от първите къщи, много хора се подготвиха сами да гасят.

Община Ардино има готовност да подслони хората от застрашените села, пряката опасност вече е преминала, но пожара продължава да се разраства.

В гасенето участват над 20 пожарни коли и много горски работници и доброволци. Опасенията са, че заради силния вятър пожари могат да пламнат и в съседните горски масиви. 

Първи кадри от пожара - вижте във видеото на TrafficNews.bg