Тадаши Ямашита – може би най-добрият учител по карате е на посещение в Пловдив. Той провежда семинар, на който предава своите умения и методи за самозащита. Той е придружаван от бившия главен секретар Калин Георгиев, който също е поверил сина си в ръцете на най-добрия майстор. Запознайте се със Сенсей Тадаши Ямашита, който даде специално интервю за TrafficTV

Тадаши Ямашита е роден през 1941г. в Япония, но счита себе си за Окинавец. Баща му умира, когато той е на 3 години, а майка му никога не се омъжва отново, тъй като старите японци не вярвали в новобрачието. На 3 години Тадаши и майка му се заселват в Окинава и остава да живее там до около 30-та си годишнина, след което заминава за САЩ, където живее и до днес.

Стажът на сенсей Ямашита в бойните изкуства е повече от 57г. като е започнал да изучава Шорин-Рю Карате при сенсей Шугoро Наказато-10ти дан и Матайоши Кобудо при сенсей Шинпо Матайоши-10ти дан на 10 годишна възраст. Отличавал се е като най-коравото и буйно момче в училище, което се биело не само със своите връстници, но и с по-големите ученици, а понякога и с учителите.

Този факт привлякъл вниманието на директора на училището, който бил инструктор по Карате. Веднъж малкият Ямашита бил спрян от директора, но агресивното момче налетяло отново на бой. Директорът го укротил и насила го замъкнал в доджото по Карате, където Ямашита започнал да изучава елементите на бойното изкуство и най-важното, започнал да се учи на дисциплина.

Неговият талант в бойните изкуства веднага бива забелязан и така момчето открива за себе си изкуството, религията и пътя в живота. Първият си черен пояс Ямашита защитава на 16г. възраст. През 1960г. той печели Карате шампионата на Окинава и Япония по Ката и Кумите. Въпреки младата си възраст Ямашита участва в множество двубои с изтъкнати майстори по бойни изкуства от Окинава и Япония, които печели безапелационно. Паралелно с Карате той усилено се занимава с мотоциклетизъм, където печели над 20 национални титли по различни дисциплини.

Когато Ямашита пристига в САЩ, той открива школа по Карате и скоро след това организацията му се разширява до 20 доджо. През 1968г. той преминава изпит пред комисия, ръководена от неговите учители – Чошин Чибана-10 тидан и Шугоро Наказато-9 ти дан. След успешното си представяне, Сенсей Ямашита става най-младия майстор с черен пояс 7ми дан в историята на японските бойни изкуства. През 1970г. в Окинава сенсей Ямашита защитава 5 дан по традиционно Кобудо пред майстор Шинпо Матайоши-10ти дан.

През 1972г. той се премества в Южна Калифорния, където Майк Стоун (световен шампион по Карате) и Ед Паркар (основател на Кемпо Карате) разпознават в сенсей Ямашита страховит каратека и гениален виртуоз в боя с оръжия. Сенсей Тадаши Ямашита демонстрира таланта си през 1973г. на турнир в Лос Анджелис. 7000 зрители изпадат във възторг от неговото майсторство. Признат е като един от най-бързите каратеки – 15 удара за 2 секунди, виртуоз в боравенето с оръжия. Основава Международната Ямашита Будо Асоциация и Американската Асоциация по Шорин-рю Карате и Зен Окинава Кобудо.

Подготвя четирима световни шампиона за професионалисти в различни категории на Кик Бокс (лоукик). На базата на своят богат опит той развива бойната система Суйкендо (пътя на водния юмрук). Суйкендо е бойно изкуство, което се отличава с бързи, непрекъснати и взривни техники, насочени към ефективна самоотбрана. Допринася за популяризирането на бойните изкуства с участието си в много американски и японски екшън и документални филми. Публикува серия книги и видеоматериали за Карате и Кобудо.

TrafficNews.bg